Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andrei Spînu și Energocom, reacții…

Andrei Spînu și Energocom, reacții la declarațiile făcute de Renato Usatîi despre gazele naturale achiziționate

Secretarul general al Președinției, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și reprezentanții Energocom au reacționat la declarațiile președintelui partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, privind achizițiile de gaze naturale făcute anterior de societatea pe acțiuni și tarifele pe care le-au achitat consumatorii finali în consecință.

Andrei Spînu a anunțat joi, 8 iunie, că îl va ataca în judecată pe Renato Usatîi pentru „distribuirea de falsuri și defăimare”.

„Zilele trecute, Renato Usatîi a făcut mai multe acuzații grave referitor la mine și activitatea mea de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

Împreună cu echipa Guvernul, am trecut cu bine prin cele mai complicate ierni din punct de vedere energetic. Prin negocieri am obținut gaz cu 25% mai ieftin decât prețul de piață de la parteneri care au solicitat ca acest lucru sa fie confidențial. Nimic ilegal în aceste contracte nu este. Prețul e foarte bun, iar furnizorul este o companie verificată. Pe această cale le mulțumesc că au fost alături de țara noastră”, a scris Spînu pe rețelele de socializare.

Secretarul general al Președinției a mai afirmat că președintele partidului „Partidul Nostru” ar încerca să „decredibilizeze” R. Moldova.

„În schimb, ceea ce face acest clovn este o încercare de a decredibiliza Moldova ca partener de afaceri și lovește în capacitatea noastră pe viitor sa obținem condiții bune atunci când vom negocia alte contracte pentru gaz. Este clar că el face jocul celor care au ținut ostatică Moldova timp de 30 de ani. 

Prieteni, vă îndemn să fim atenți, el va continua să atace Moldova, în interesul Kremlinului, pentru a bloca dezvoltarea țării, când este clar că moldovenii au ales calea europeană”, a transmis Andrei Spînu.

SA Energocom a emis un comunicat de presă în care solicită de la Jurnal TV dreptul la replică pentru a face clarificări „vizavi de falsurile lansate de Renato Usatîi pe această platformă”. Totodată, compania transmite că se pregătește să-l acționeze pe Usatîi în judecată.

„Solicităm acordarea timpului de emisie în aceleași condiții, la aceeași oră, în aceeași emisiune, astăzi, 8 iunie. Energocom regretă atragerea unor platforme credibile într-o campanie de denigrare și fake-news motivată de interese financiare și politice. La moment, juriștii companiei analizează fiecare afirmație făcută în emisiune în vederea pregătirii unui dosar pentru acționarea în judecată, pentru protejarea reputației și imaginii Energocom”, se arată în comunicatul publicat.

Potrivit Jurnal TV, compania de stat este acuzată de „incompetență și corupție” pentru că a achiziționat în avans volume mari de gaze în ianuarie, când prețul de piața depășea 1 000 de dolari, nu a asigurat contractul de achiziție a gazelor și a introdus la devamare și cheltuielile de transport a gazelor pe tot teritoriul R. Moldova. Acuzațiile îi aparțin lui Renato Usatâi și au fost făcute în studioul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Pretenția mea către Energocom și guvernare: când tot globul pământesc, companii mari și mici din Austria, Olanda, Germania, România, cumpărau un volum mic de gaze, pentru o săptămână sau două, iar maxim cine își putea permite pentru o lună era Germania, stat mare, care nu are problemele cu banii pe care le avem; ai noștri au „tuflit” sute de milioane de euro. Deci, Republica Moldova transfera către compania terță ERU (Energy Resources of Ukraine) în avans bani publici – 4 miliarde de lei, 200 de milioane de euro, în decembrie-ianuarie, în contextul în care gazul deja la sfârșit de ianuarie era 600-700 de euro, ajungând apoi la 300 de euro în ziua de azi. Dacă noi am dat banii în decembrie și ianuarie, atunci această companie, cu cât mai mult ne apropiem de vară, câștigă și peste 200% din banii cetățenilor, pentru că astăzi gazul nu se mai vinde cu 15-16 lei, dar se găsește și la preț de sub 6 lei”, a declarat Usatîi.

Renato Usatîi a ținut luni, 29 mai, o conferință de presă cu titlul „Cel mai mare jaf al cetățenilor R. Moldova” în care a vorbit despre cum mai multe companii livrează unor agenți economici gaze naturale la un preț între 11 și 14 lei, în timp ce restul consumatorilor achită aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze de la Moldovagaz.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pe 7 iunie prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public. Astfel, consumatorii casnici urmează să achite 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale, un tarif mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz.