Andrei Năstase spune că își va înainta candidatura la funcția de președinte al R. Moldova: „Merg independent, dar nu independent de poporul meu”
Fostul lider al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase, care a fost votat de 43 924 de cetățeni, adică 3,26%, la scrutinul din 2020 pentru funcția de președinte al țării, spune că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Anunțul a fost făcut marți, 30 aprilie, în cadrul unei emisiuni, Năstase menționând că va fi candidat independent.
„În urma mai multor discuții purtate în țară și în străinătate, am decis că voi candida la alegerile prezidențiale din acest an ca și independent, bineînțeles, nu fără suportul celor care au fost alături de mine pe parcursul anilor, a tuturor celor care au rămas dezamăgiți de guvernarea actuală și a celor care au avut așteptări de la guvernarea anterioară și nu au obținut absolut nimic. Altfel spus, merg independent, dar nu independent de poporul meu. Independent politic, dar cu sprijinul populației din R. Moldova pe care am slujit-o de-a lungul timpului (…)”, a declarat Andrei Năstase.
Acesta a mai menționat că a fost constituit un grup de inițiativă.
20 octombrie 2024 ar urma să fie data în care va fi organizat referendum republican constituțional și, totodată, alegerile prezidențiale din R. Moldova. Parlamentul urmează să ia o decizie în această privință.
Anterior, președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un al doilea mandat. Ex-președintele țării, Igor Dodon, a declarat că socialiștii, împreună cu partidele de opoziție, sunt în căutarea unui candidat „unic, apolitic, care nu a mai făcut politică până acum” pentru a fi desemnat drept candidat comun la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă dacă va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă, Igor Dodon nu a dat un răspuns ferm, dar a spus că „toată opoziția are un scop, iar scopul este ca această guvernare, împreună cu exponentul de bază Maia Sandu, să plece”.
Plecarea lui Năstase din partid
Unul dintre fondatorii Platformei DA, pe atunci consilier municipal, Andrei Năstase, a anunțat, pe 22 decembrie 2022, alături de membrii Platformei DA din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), că își înaintează demisia din partid.
Anunțul a fost făcut după ce Biroul Politic Național al Platformei DA a decis, marți seara, 20 decembrie, retragerea sprijinului politic pentru Fracțiunea Platformei DA din CMC în contextul în care consilierii Platformei au votat pentru proiectele urbanistice zonale (PUZ) controversate.
La începutul carierei sale politice, numele lui Năstase a fost deseori asociat cu cel al nașului său de cununie – Victor Țopa, om de afaceri condamnat la închisoare de către instanțele naționale, pentru că ar fi preluat, prin șantaj, acțiunile deținute de către persoane străine la Victoriabank. Țopa, dar și Andrei Năstase, care i-a fost avocat, au declarat că dosarul a fost unul politic. În 2016, liderul Platformei DA s-a înscris în cursa pentru fotoliul de președinte, însă și-a retras ulterior candidatura în favoarea Maiei Sandu. În urma alegerilor locale noi din 2018, Năstase a fost ales primar general de Chișinău, dar rezultatul alegerilor a fost invalidat prin decizia instanțelor judecătorești. În urma scrutinului parlamentar din 2019, Năstase ajunge deputat, mandat pe care l-a depus la scurt timp, pentru a accede în funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Sandu.
La alegerile locale din octombrie 2019, Năstase a încercat din nou să ajungă primar general al Chișinăului, dar a pierdut alegerile în fața socialistului Ion Ceban. Zece zile mai târziu, Năstase a pierdut și fotoliul de ministru, după ce Guvernul Blocului ACUM a fost demis. A rămas însă cu postul de consilier în Consiliul Municipal Chișinău, pe care îl deține până în prezent.
Năstase a participat și la scrutinul prezidențial din noiembrie 2020, obținând 3,26% din voturi.
Platforma DA, de la Andrei Năstase la Dinu Plîngău
Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) a fost constituit în urma protestelor antiguvernamentale din 2015–2016. Fondatorii Platformei au fost Oazu Nantoi, Igor Boțan, Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Vasile Năstase, Dinu Plîngău, Andrei Năstase și alții. În 2015, în calitate de președinte a fost ales Andrei Năstase.
În iulie 2021, conducerea Platformei Demnitate și Adevăr, președintele și vicepreședinții partidului, și-a anunțat demisia în cadrul Biroului Politic Național. Anunțul a fost făcut la două zile de la scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021 în cadrul căruia Platforma DA, condusă pe atunci de Andrei Năstase, nu a reușit să prindă un loc în Parlamentul de la Chișinău, obținând puțin peste 2 la sută din sufragii.
Astfel, din vara anului 2021 și până în primăvara lui 2022, Dinu Plângău a asigurat interimatul funcției de președinte al formațiunii, iar în cadrul congresului Platformei DA din 8 mai 2022, Dinu Plângău a fost ales președinte al partidului.