Principală  —  IMPORTANTE   —   Andrei Năstase explică de ce…

Andrei Năstase explică de ce și-a retras de la CSM cererea cu privire la inițierea procedurii disciplinare în privința lui Vladimir Țurcan

Foto: gov.md

Andrei Năstase, și-a retras de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cerere cu privire la inițierea procedurii disciplinare în privința judecătorului Curții Constituționale (CC), Vladimir Țurcan. Contactat de Ziarul de Gardă, liderul Platformei DA ne-a comunicat că decizia cu privire la retragerea cererii a fost luată în contextul în care Vladimir Țurcan a fost deja destituit din funcția de președinte al CC.

„Am retras această cerere având în vedere faptul că CC, la data de 23 aprilie 2020, a hotărât deja destituirea din funcția de președinte al Înaltei Curți al judecătorului Țurcan Vladimir, iar prin asta au dat apreciere juridică faptelor similare celor invocate în cererea ce pe care am adresat-o CSM -ului”, susține Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA a mai ținut să precizeze că în cererea depusă, acesta solicitase CSM-ului să sesizeze Curtea Constituțională privind inițierea procedurii disciplinare pe numele lui Țurcan, iar pentru că acest subiect a fost deja soluționat, a decis să își retragă solicitarea.

„Am notificat CSM-ul că îmi retrag această cerere, întrucât ea a fost deja soluționată de CC, fără ca aceasta să fie sesizată de către CSM, Parlament sau Guvern. Eu sunt un apărător al drepturilor omului și mă voi bate până la capăt pentru drepturile omului și supremația legii și a Constituției”, a conchis Năstase.

Năstase a depus anterior cererea la CSM după ce președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat la 10 aprilie că l-a telefonat pe Țurcan, pe atunci președinte al CC, cu care a discutat despre suspendarea Legii nr.56, asupra căreia Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea.