Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ANALIZĂ/ „Tinerii de 18-25 de…

ANALIZĂ „Tinerii de 18-25 de ani au făcut senzație”. Primele date analizate despre prezența la vot la alegerile din 20 octombrie

Un scrutin ieșit din comun: prezența la vot din țară, fără diaspora. Încheierea votului de azi (duminică, 20 octombrie, n.r.) a scos la iveală câteva tendințe cu adevărat spectaculoase și neobișnuite în privința prezenței la urne, pe fiecare categorie de vârstă”, a remarcat analistul economic Veaceslav Ioniță de la IDIS Viitorul.

Vedeți, mai jos, analiza publicată pe pagina sa de facebook de expertul economic:

„1. Tinerii de 18-25 de ani au făcut senzație.

Dacă în trecut prezența lor era undeva la maximum 40-45%, în acest scrutin avem o participare incredibilă de aproape 60%! Acest salt uriaș sugerează un interes crescut al noii generații pentru viitorul țării. Un adevărat semnal că tinerii rămași acasă vor să facă o diferență.

2. Cei de 26-35 de ani au avut o prezență solidă, dar surprinzător mai scăzută decât a celor mai tineri.

În mod neașteptat, această grupă de vârstă a avut o rată de participare puțin peste 55%. Este pentru prima dată când vedem tinerii de 18-25 de ani mobilizându-se mai bine decât cei puțin mai în vârstă, ceea ce poate reflecta o schimbare interesantă în prioritățile și angajamentul lor civic.

3. Seniorii între 56 și 75 de ani au avut o prezență extraordinară.

Cu peste 80% dintre cei din această grupă de vârstă ieșind la vot, este un record greu de egalat. Acest fenomen arată cât de importantă rămâne implicarea lor în deciziile politice ale țării.

Toate aceste tendințe cumulate ne oferă o prezență reală la vot de peste 70% din cetățenii aflați în țară, o cifră pe care nu am mai văzut-o de la alegerile parlamentare din 2014, când am avut 72% prezență.

Aceste date reflectă o schimbare profundă în implicarea civică, cu tinerii și seniorii în prim-plan, în timp ce cei din segmentul 26-35 au surprins printr-o prezență mai mică decât așteptările. Aștept cu interes să vedem cum aceste dinamici vor influența rezultatul alegerilor”, a punctat Ioniță.

La toate cele 2 221 de secții de votare din țară s-au închis ușile. Potrivit datelor de pe pagina Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 21:00, peste 51,40% dintre alegătorii înscriși în listele electorale și-au exprimat opțiunea de vot la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, echivalentul a circa 1,5 de milioane de oameni.

În cadrul alegerilor prezidențiale din 2020, prezența la vot a fost de 48,54%.

Primele rezultate preliminare ale alegerilor din 20 octombrie 2024 vor fi anunțate la ora 22:00, într-o intervenție live a reprezentanților Comisiei Electorale Centrale (CEC).