Analist politic: „Dodon este ostaticul propriei activități politice”
La începutul lunii mai, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a împărțit mai multe distincții de stat. Ca de fiecare dată, președintele pro-rus a oferit distincții și unor persoane mai apropiate de ideile și ideologiile lui.
Majoritatea persoanelor, din cele 16, ce au primit distincții „pentru muncă îndelungată şi ireproșabilă în diverse domenii, merite față de stat și succese deosebite în activitatea profesională”, vin din regiunea de sud a țării, regiune cunoscută pentru faptul că deși beneficiază doar de granturi europene, mulți oameni de acolo se declară pro-ruși.
Printre cei care s-au ales cu distincții de stat a fost Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia, din partea PSRM-ul. Acesta a primit ordinul „Gloria Muncii”. Același ordin a fost primit și de către directorul unei societăți cu răspundere limitată din UTA Găgăuzia.
Titlul de „Om Emerit” a fost oferit lui Petr Caireac, președinte al Societății pe Acțiuni „Iugintertrans” din orașul Taraclia, și unui medic din orașul Cimișlia. O profesoară a Liceului Teoretic „A. Puskin” din orașul Cantemir a primit Medalia „Meritul Civic”.
În același timp, „Ordinul Republicii” i-a fost oferit unui fost ministru contraversat al Educației, Victor Țvircun. În perioada în care ocupa funcția de ministru al Educației, Victor Țvircun a încălcat de nenumărate ori legea. Acesta a concediat ilegal și apoi a restabilit în funcție mai mulți profesori, achitând acestora despăgubiri pentru absența forțată de la serviciu. Tot din cauza lui, Moldova a pierdut mai multe cauze la CtEDO.
„Dl Dodon mereu a vorbit despre preferințele sale politice și niciodată nu a ascuns acest lucru. Faptul că decorează persoane loiale lui sau cele care sunt de aceiași părere nu ar trebui să ne mai uimească. El este ostaticul propriei activități politice. După ce a devenit președinte a trebuit oficial să se rupă de partid. Cu toate acestea el continuă să-și susțină foștii colegi de partid și inițiativele propuse de ei. Chiar el a declarat în cadrul unei conferințe de presă că acest lucru nu reprezintă o încălcare a legii. Astfel, nu avem ce să-i reproșăm. Alta este ceea ce înțeleg și acceptă cetățenii acestei țări. Dacă le place cum Dodon, prin activitatea de binefacere a soției sale, corupe oamenii și încearcă să le obțină votul sau cum pleacă la Moscova și face tot felul de declarații contraverstate reprezentâdu-le ca părerea întregului popor”, susține analistul politic Igor Boțan.
Scriitorul Vladimir Beșleagă, fost deputat în Parlamentul R. Moldova în perioada 1990-1994, susține că „împărțirea” distincțiilor de stat de către președinte este o practică veche și răspândită.
„Acest domn președinte, care își are privilegiile lui, atâta știe să facă – să împartă daruri la neamuri și la cunoștințe. Nu ar trebui să ne mire ceea ce face. Mai bine ar împărți aceste distincții, dar nu s-ar implica în economie și politica externă. Adică, să nu-și bage nasul unde nu-i fierbe oala, pentru că mai mult strică, decât ajută. În rest, el nu are decât să împartă tinichele. Asta este prerogativa unui președinte și nimeni nu-i poate lua acest drept. Asta este. Au mai fost și alți președinți înaintea lui care împărțeau tinichele cu sacul. Când trebuiau să plece, adunau o mulțime de amici și susținători de ai lor și-i decorau. Asta este un fel de mascaradă”, opinează Vladimir Beșleagă.
La 2 februarie 2018, șeful statului a împărțit distincții de stat prietenilor săi, pentru „a recunoaște meritele unor personalități marcante care contribuie la dezvoltarea și consolidarea statalității R. Moldova și la sporirea prestigiului acesteia pe plan internațional”. Printre cei decorați de Igor Dodon o găsim și pe Elena Pahomova, jurnalista pro-rusă care lucrează la postul de televiziune NTV, a cărui proprietar este socialistul Corneliu Furculiță. Pahomova face parte din Consiliul societății civile pe lângă președintele R. Moldova, în calitate de conducătoare a Comisiei pentru mass-media și comunicare. Totodată, jurnalista este autoarea scenariului filmului „Istoria Moldovei”.