Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul Ucrainei la Chișinău: „Războiul…

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău: „Războiul declanșat de Rusia are loc în regiunile prorusești din Ucraina. Dacă alegeți Estul, vă procurați un bilet la război”

Sursa foto: captură de ecran de la eveniment

La evenimentul oficial de semnare a Pactului pentru Europa, acord cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko a adresat cetățenilor R. Moldova care se declară apolitici sau împotriva aderării R. Moldova în UE, un mesaj tranșant și „mai puțin diplomatic”, menționând că „au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est. Acum poți alege doar între pace și război. Războiul vine din Est. Dacă alegeți Estul, atunci trebuie să înțelegeți că vă procurați un bilet la război”.

„Dacă dvs. nu sunteți interesați de politică, atunci politica se va interesa de voi. Cetățenii din Crimeea și Donbas de asemenea nu erau interesați de politică. Acum vedem că războiul declanșat de Rusia are loc în regiunile prorusești din Ucraina”, a declarat ambasadorul ucrainean duminică, 26 mai.

„Este un moment istoric. Sunt sigur că atât copiii, cât și nepoții noștri vor citi despre acest eveniment. Îi felicit pe toți liderii politici care au semnat astăzi această platformă comună menită să ducă R. Moldova în clubul celor prosperi și bogați. Un prieten repeta ades zicala: „drumul dificil pe care îl parcurgi alături de un prieten este mai scurt de două ori”.

Ucraina este fericită că, în drumul nostru spre UE, suntem împreună cu R. Moldova. Îmi doresc ca acest drum al nostru, dacă nu va fi neapărat mai ușor, să fie un pic mai scurt. Lucrurile acum se întâmplă mult mai repede. Sunt sigur că acest drum spre UE va avea finalitate în acest deceniu.

Avem mult de lucru, dar și recompensa va fi pe măsură. E o oportunitate unică ce nu trebuie ratată. Dacă Ucraina și R. Moldova nu vor profita acum, mă tem că următoarea oportunitate va apărea, în cel mai bun caz, în cazul nepoților noștri. Din acest motiv, îi îndemn pe toți cetățenii R. Moldova, indiferent de preferințele lor politice, să se gândească bine cum votează la alegeri”, a declarat ambasadorul Șevcenko.

Ambasadorul ucrainean s-a adresat cetățenilor care declară că nu-i interesează politica, menționând că „dacă dvs. nu sunteți interesați de politică, atunci politica se va interesa de voi. Cetățenii din Crimeea și Donbas de asemenea nu erau interesați de politică. Acum vedem că războiul declanșat de Rusia are loc în regiunile prorusești din Ucraina. Așa era până la război. Războiul, din păcate, ajunge acolo unde cetățenii nu sunt interesați de ce se întâmplă prin jur, nu-i interesează politica”.

„Pentru că mandatul meu este pe sfârșite în R. Moldova, voi spune un lucru mai puțin diplomatic. Mă adresez acelor cetățeni din R. Moldova care nu doresc categoric să trăiască într-o țară membră a UE. Mai mult, acelor cetățeni ai R. Moldova care din tot sufletul doresc și privesc în direcția opusă a Uniunii Europene. Am spus mai devreme că războiul din Ucraina are loc anume în regiunile proruse.

Din păcate, au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est. Acum poți alege doar între pace și război. Războiul vine din Est. Dacă alegeți Estul, atunci trebuie să înțelegeți că vă procurați un bilet la război.

Deschideți rețelele sociale Vkontakte, Odnoklasniki, intrați în chat-urile din Crimeea sau cele din Donbas. Vedeți acolo dacă gazul s-a ieftinit. A devenit acolo curentul electric mai ieftin după 2014 ? Câți bărbați au mai rămas în acele familii? Citiți forumurile de discuții. Câți dintre cei din Crimeea, care au votat în 2014 la referendumul de alipire la Rusia, au mai rămas în viață?

Mobilizarea a avut loc, în primul rând, în Crimeea și Donbas. Bărbații de acolo au fost trimiși în prima linie și tot ei primii au și murit. Așa se întâmplă de fiecare dată cu cei pe care nu-i interesează politica”, a conchis ambasadorul Marko Șevcenko.

Reprezentanți a 13 partide din R. Moldova au semnat duminică, 26 mai, Pactul pentru Europa, acord cu privire la Integrarea Europeană a țării. Printre partidele semnatare se numără formațiunile Blocului „Împreună”, PAS, PDCM-ul lui Ion Chicu și MAN-ul edilului Ion Ceban.