Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău,…

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, despre banii confiscați de la Luca Filat: „Acești bani au fost furați de la cetățenii R. Moldova și e corect ca ei să fie restituiți. S-a bucurat de un stil de viață de lux la Londra”

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Fisher, a acordat un interviu portalului MoldovaCurata.md în care a oferit detalii despre procesul de repatriere a banilor confiscați de autoritățile britanice de la Luca Filat, fiul fostului premier al R. Moldova, Vlad Filat. Diplomatul a subliniat că acești bani, în sumă de peste 456 de mii de lire sterline (echivalentul a peste 500 de mii de euro), aparțin cetățenilor R. Moldova și vor fi restituiți în beneficiul lor.

În cadrul interviului, ambasadorul a menționat că fiul lui Vlad Filat s-a bucurat de un stil de viață de lux la Londra. 

„Luca Filat s-a bucurat de un stil de viață de lux la Londra. Astfel, acesta închiria un apartament în centrul Londrei cu un preț de 390 000 lire sterline pe an și a achiziționat un vehicul de lux, Bentley Bentayga, la sosirea sa la Londra. Este neobișnuit ca un student să ducă un asemenea mod de viață. Investigațiile financiare au identificat faptul că Filat nu avea venituri în Marea Britanie. Confiscarea a fost destul de mediatizată în Regatul Unit, cu o percepție pozitivă. Publicul britanic susține legile Regatului Unit privind recuperarea banilor infracționali. Cred că este corect ca oamenii să nu beneficieze financiar din crimele lor”, a declarat ambasadorul Marii Britanii.

Steven Fisher a menționat că banii confiscați de autoritățile britanice de la Luca Filat aparțin cetățenilor R. Moldova și vor fi restituiți în beneficiul lor. Potrivit acestuia, autoritățile britanice, acționând prin intermediul Ambasadei, vor colabora cu autoritățile moldovenești pentru a se asigura că aceste fonduri vor fi cheltuite într-un mod transparent, astfel „încât poporul moldovenesc să poată vedea cum are loc acest proces”.

„Vom lua măsuri de precauție pentru a ne asigura că fondurile sunt cheltuite într-un mod transparent, dar până la urmă, nu este de competența și responsabilitatea Regatului Unit să decidă cum specific vor fi utilizați acești bani. Acest lucru ar trebui să fie decis de autoritățile moldovenești. Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi și Președintele Maia Sandu mi-au împărtășit câteva idei inițiale promițătoare, dar trebuie să mai lucrăm împreună înainte de a decide ce inițiativă concretă vor susține aceste fonduri”, a menționat ambasadorul.

Totodată, acesta a mai spus că autoritățile Marii Britanii vor discuta cu autoritățile moldovenești modul în care vor fi folosiți banii returnați, iar ulterior vor semna un Memorandum de înțelegere între Guvernul Regatului Unit și Guvernul Republicii Moldova. „Sperăm că acest lucru va fi realizat cât mai rapid, astfel încât banii să poată fi folosiți în beneficiul cetățenilor acestei țări”, a spus ambasadorul.

Steven Fisher a susținut că Filat a contestat recuperarea banilor în Marea Britanie, totuși o Curte a Coroanei Britanice a respins recursul său.

„Termenul pentru contestații a expirat și, în ceea ce privește sistemul juridic britanic, decizia este definitivă. Executarea acestei decizii legale definitive din Regatul Unit nu poate fi obstrucționată de niciun alt proces legal”.

Ambasadorul Marii Britanii în R. Moldova, Steven Fisher, l-a informat la 20 februarie, pe șeful interimar al Executivului de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, cu privire la decizia autorităților de la Londra de a transfera R. Moldova suma de 456 de mii de lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare deținute de către Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat.

Fiul ex-premierului Vlad Filat a fost forțat de autoritățile de la Londra să predea aproape jumătate de milion de lire sterline, după ce nu a putut demonstra proveniența banilor pe care i-a achitat pentru chiria unui penthouse din Londra.

Citiți și: Fiul lui Filat, obligat să predea aproape 500 de mii de lire, după ce nu a putut demonstra proveniența banilor