Ambasadorul britanic, despre acordul privind întoarcerea migranților moldoveni: „Nicio persoană care se află legal în Regatul Unit nu trebuie să se teamă”
Nicio persoană care se află legal în Regatul Unit – moldovean, sau de o altă naționalitate – nu trebuie să se teamă de acordul care urmează să fie negociat de autoritățile britanice și cele de la Chișinău privind întoarcerea imigranților. Mesajul a fost transmis de către ambasadorul Steven Fisher în urma summitului Comunității Politice Europene (CPE), la care a participat și prim-ministrul Regatului Unit Rishi Sunak.
La summit, premierul Sunak a anunțat că Marea Britanie intenționează să înceapă negocierea cu R. Moldova asupra unui acord privind întoarcerea imigranților. Scopul unor astfel de acorduri, pe care Londra le are deja semnate cu mai multe țări, este de a facilita întoarcerea celor care se află în țară ilegal și care nu au dreptul să rămână în Marea Britanie, potrivit ambasadorului.
„Marea majoritate a rezidenților moldoveni în Marea Britanie se află acolo legal. Niciuneia dintre persoanele care se află legal în Regatul Unit – moldovean, sau de o altă naționalitate – nu trebuie să-i fie frică de un astfel de acord. Suntem foarte mândri să găzduim zeci de mii de moldoveni în tot Regatul Unit. Marea majoritate a rezidenților sunt stabiliți oficial și aduc o contribuție semnificativă țării noastre.
După cum a spus președinta Sandu, guvernul R. Moldova nu sprijină migrația ilegală. Nici guvernul Regatului Unit n-o sprijină, iar un astfel de acord va fi util atât pentru Regatul Unit, cât și pentru R. Moldova. Migrația legală dezvoltă economia ambelor țări și noi susținem acest lucru”, a afirmat Steven Fisher.
Potrivit președintei Maia Sandu, va fi vizată migrația ilegală a cetățenilor moldoveni în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
„Este vorba despre migrația ilegală și bineînțeles că noi nu sprijinim migrația ilegală. În același timp, aceste discuții se vor purta pornind de la interesul cetățenilor noștri, și așa cum am făcut, așa vom face și de acum încolo. Vom insista pe drepturile cetățenilor noștri și vom reprezenta cetățenii noștri. În general, evident că nici noi nu sprijinim migrația ilegală”, a declarat șefa statului luni, 5 iunie, în cadrul unei conferințe de presă după summitul CPE.
Regatul Unit va începe discuțiile cu R. Moldova cu privire la un nou acord de returnare a migranților în această țară din Europa de Est, în timp ce premierul Rishi Sunak se confruntă cu presiuni interne pentru a reduce migrația, a scris publicația Politico la 31 mai, înainte de reuniunea oficialilor europeni la Bulboaca.
Sunak urma să anunțe, de asemenea, că un acord similar încheiat cu Georgia a intrat în vigoare și că Regatul Unit face schimb de informații cu Bulgaria pentru a-i ajuta pe polițiștii din această țară să urmărească bandele care introduc ilegal persoane din Balcanii de Vest și din estul Mediteranei în restul Europei, ma mai scris publicația făcând referință la un comunicat emis de Guvernul de la Londra.
„Aceste acorduri de returnare ne permit să întoarcem cetățenii străini care încalcă legile privind imigrația în Regatul Unit – reducând astfel stimulentele pentru cei care vin aici ilegal”, se arată în comunicat.