Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasada SUA, despre prezidențiale: „Ne…

Ambasada SUA, despre prezidențiale: „Ne așteptăm ca scrutinul să se desfășoare liber, corect și transparent respectând standardele internaționale

„Ne așteptăm ca scrutinul să se desfășoare liber, corect și transparent respectând standardele internaționale”, este mesajul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, în contextul în care mâine 15 noiembrie va avea loc turul II al scrutinului prezidențial.

„A doua rundă a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va avea loc duminică. După cum am spus în mod consistent, ne așteptăm ca scrutinul să se desfășoare liber, corect și transparent respectând standardele internaționale. Ambasadorul Hogan și membrii ambasadei vor călători prin toată Moldova pentru a observa desfășurarea alegerilor, așa cum au făcut și pe durata primului tur de scrutin. Vă rugăm să nu uitați să mergeți la vot și să fiți în siguranță!”, este mesajul Ambasadei SUA.

Mâine, 15 noiembrie 2020, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile președintelui R. Moldova. Cetățenii R. Moldova își vor alege președintele dintre doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur: Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. Spre deosebire de primul tur, când a fost necesară prezența a cel puțin ⅓ din alegătorii înscriși în listele electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. 

Primul tur al alegerilor prezidențiale 2020 au avut loc la 1 noiembrie. Conform datelor CEC, au participat 1 348 549 de alegători.

Potrivit CEC, în turul I, Maia Sandu a acumulat circa 487 de mii de voturi, echivalentul la 36.16%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul aproape 440 de mii de alegători (32.61%). Respectiv, pentru lidera PAS au votat cu 47 769 de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon.