Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alexandr Stoianoglo cere anularea decretului…

Alexandr Stoianoglo cere anularea decretului prin care Ion Munteanu a fost numit în funcția de procuror general

Colaj: ZdG

Candidatul susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat în instanță, solicitând anularea decretului prin care Ion Munteanu a fost numit șef la Procuratura Generală (PG), relatează TV8, menționând că redacția a intrat în posesia unui document care atestă acest fapt.

Conform actului, Alexandr Stoianoglo a înaintat „acțiunea în contencios administrativ” împotriva șefei statului, Maia Sandu, la 4 iulie. Acesta susține că ar exista „suspiciuni serioase și rezonabile” privind legalitatea decretului de numire în funcție a lui Ion Munteanu, motiv pentru care solicită suspendarea executării acestuia.

Pe portalul instanțelor, acțiunea înaintată de Alexandr Stoianoglo privind „controlul legalităţii actelor administrative ale preşedintelui Republicii Moldova” este în proces de examinare.

Totodată, Stoianoglo cere atragerea în proces a procurorului general, fiindcă decretul din 1 iunie „este un act administrativ individual favorabil pentru terț”.

Conform sursei citate, Judecătoria Chișinău solicită președintei Maia Sandu și șefului PG, Ion Munteanu, să-și exprime poziția față de solicitarea lui Alexandr Stoianoglo până la 17 iulie.

Solicitat de TV8 pentru o reacție, Ion Munteanu a declarat: „Din câte înțeleg, este contestat decretul de numire. Cel mai potrivit este să solicitați reacția Președinției. Personal consider acțiunea neîntemeiată”. 

Ziarul de Gardă a solicitat o reacție de la Președinție, urmând să publicăm răspunsul când instituția îl va oferi.

Președintele socialiștilor, Igor Dodon, l-a prezentat pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat la funcția de președinte al țării în cadrul unui briefing susținut la 8 iulie.