Alegerile locale pot fi declarate nevalabile sau nule în câteva situații: ce prevede legea
Alegerile locale sunt considerate nevalabile dacă la ele au participat mai puţin de 1/4 (25%) din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, conform Codului Electoral al R. Moldova. Dacă în cadrul procesului electoral sunt comise încălcări ale Codului Electoral, care ar influenţa rezultatele votării şi atribuirea mandatelor, alegerile sunt declarate nule. În astfel de cazuri, sunt organizate alegeri repetate, care se consideră valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare.
Candidatul pentru funcţia de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. În cazul în care niciun candidat nu întruneşte mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie efectuează tragerea la sorţi, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal
La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin
Votarea repetată
La fel, în cazul în care în anumite circumscripţii sau secţii de votare alegerile sunt declarate nevalabile sau nule, Comisia Electorală Centrală (CEC) dispune efectuarea, în termen de 2 săptămâni, a alegerilor repetate pe baza aceloraşi liste electorale, cu aceiași candidați şi cu participarea aceloraşi consilii şi birouri electorale.
Concurenţii electorali care vor fi găsiți vinovați de încălcări ale prevederilor Codului electoral, vor fi excluşi din buletinele de vot în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, iar consiliile şi birourile electorale care au comis asemenea încălcări − se înlocuiesc.
Votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare.