Alegerile din UTA Găgăuzia: rezultate previzibile și abateri de la standardele internaționale
Pe 1 mai, în Unitatea Teritorial Autonomă (UTA) Găgăuzia a început campania electorală pentru alegerea guvernatorului. Experții susțin că alegerile ar avea un rezultat previzibil și că s-ar desfășura cu abateri de la standardele internaționale.
Irina Vlah, Vasilii Aladov și Mihail Vlah sunt cei trei candidați care au depus declarații de înregistrare în calitate de concurenți electorali pentru alegerile guvernatorului UTA Găgăuzia, care se vor desfășura la 30 iunie.
Deocamdată, doar trei observatori, toți din Republica Franceză, vor monitoriza alegerile pentru postul de bașcan al Găgăuziei. Aceștia au fost acreditați la ședința Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 7 mai.
„Ambasada Republicii Franceze în R. Moldova a solicitat CEC acreditarea a trei persoane în calitate de observatori internaționali pentru monitorizarea alegerilor guvernatorului UTA Găgăuzia din 30 iunie 2019”, a declarat vicepreședinta CEC, Rodica Cibotaru, în cadrul ședinței la care s-a decis acreditarea acestora.
Inițial, alegerile pentru noul bașcan au fost programate pe 19 mai, însă Adunarea Populară a Găgăuziei a amânat desfășurarea alegerilor până pe 30 iunie.
Propunerea de a amâna data alegerilor a venit de la deputatul Serghei Cernev, care a declarat că alegerile trebuie amânate pentru ca bașcanul Irina Vlah să aibă timp suficient pentru a semna câteva modificări în Codul electoral al Găgăuziei. Irina Vlah, consideră însă că în spatele acestei decizii se află Nicolae Dudoglo, candidatul în circumscripția nr. 45, care a pierdut la alegerile parlamentare din 24 februarie.
„Cred că este o problemă, din punct de vedere al standardelor internaționale – să transferi data alegerilor, ca să introduci schimbări în legislația electorală (prima modificare a fost legată de pragul de ieșire a alegătorilor la urnele de vot și a doua a constat în faptul ca listele electorale să fie elaborate în baza registrului național de cetățeni și nu din alte surse). Bașcanul nu a promulgat aceste schimbări în codul electoral și acestea nu au intrat în vigoare, însă oricum Adunarea Populară a folosit aceste mișcări drept motiv pentru a schimba ziua alegerilor, ca bașcanul să aibă posibilitatea să promulge legile propuse de către Adunarea Populară. Alegerile s-au amânat pentru două luni și acum campania a început, avem trei pretendenți pentru funcția eligibilă. Din câte cunosc, va fi al patrulea care va depune dosar pentru a fi înregistrat grupul său de inițiativă. Pentru prima dată avem în acest scrutin un test lingvistic la cunoașterea limbii găgăuze de către candidat. Cunoașterea limbii este o condiție necesară ca pretendentul să fie înregistrat, precum reiese din prevederile legislației locale și naționale, unde se spune că bașcanul trebuie să cunoască limba găgăuză”, explică directorul executiv al centrului Piligrim-Demo, Mihail Sirkeli
Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei urmează să înregistreze candidatura Irinei Vlah, care a reușit colectarea semnăturilor necesare în susținerea candidaturii sale, promovând și examenul de cunoaștere a limbii găgăuze, anunță portalul gagauzinfo.md.
„Alegerile din autonomia găgăuză au un rezultat previzibil”, afirmă expertul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Dionis Cenușă.
„Actualul bașcan nu are rivali serioși, iar popularitatea acesteia nu a fost compromisă de scandaluri de corupție. Concomitent, Vlah mizează pe trei centre de sprijin electoral. Un centru de susținere directă este oficiul președintelui Igor Dodon, care acționează ca sursă de legitimare internă. Celelalte două centre de susținere, deja indirectă, se regăsesc la Moscova și la Ankara. Până acum, Vlah a rămas devotată unei contopiri a loialității față de ambele centre geopolitice regionale. Cu toate acestea, mesajul electoral principal va fi centrat pe continuarea agendei vechi, care se bazează pe acces la asistență europeană, a cărei viitor depinde de repararea relațiilor Chișinău-Bruxelles”, spune Dionis Cenușă.
Potrivit Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, în vigoare din 23 decembrie 1994, bașcanul este persoana oficială supremă a Găgăuziei, căruia i se subordonează toate autoritățile administrației publice din autonomie.
Foto: Sandu Tarlev