Alegeri Prezidențiale 2020: CEC: Au fost înregistrate mici incidente. În două localități au fost deconectări de la energie electrică
În aceste momente au loc primul Briefing al Comisiei Electorale Centrale(CEC). Membrii CEC anunță despre incidente dar și despre prezența la vot până la 12.00.
Pentru organizarea celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial numărul celor 2143 secții de votare a rămas același: 2004 pe teritoriul țării, incluzând 42 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului și 139 în afara Republicii Moldova.
Potrivit CEC, la ora 7.00 și-au început activitatea toate secțiile de votare din țară. Conform situației la ora 08:00, în străinătate, procesul de votare a demarat la ora locală 07:00. Astfel, până la acest moment este în desfășurare procesul de votare în cadrul secțiilor constituite în Japonia, China, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Statul Qatar, Israel, Federația Rusă, România, Turcia, Bulgaria, Grecia, Cipru, Ucraina, Belarus, Estonia, Letonia, Lituania.
Pentru turul II al alegerilor prezidențiale au fost tipărite peste 3,6 milioane buletine de vot, dintre care peste 671 mii au fost distribuite secțiilor de votare din afara țării.
Scrutinul de astăzi va fi monitorizat de circa 2 400 de observatori acreditați de CEC.
Amintim că, exercitarea dreptului la vot poate fi realizat în baza următoarelor acte:
pentru secțiile de votare din țară: buletinul de identitate valabil, buletinul de identitate provizoriu, sau livretul de militar;
pentru secțiile de votare din afara țării: pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat, buletinul de identitate sau livretul de marinar.
Subliniem că pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) sunt actualizate operativ informațiile privind situația tuturor celor 139 de secții de votare constituite în străinătate la secțiunea „Alegeri prezidențiale 2020”.
Astăzi, 15 noiembrie 2020, are loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile președintelui R. Moldova. Cetățenii R. Moldova își vor alege președintele dintre doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur: Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. Spre deosebire de primul tur, când a fost necesară prezența a cel puțin ⅓ din alegătorii înscriși în listele electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.
- LIVE/ START VOT! Maia Sandu și Igor Dodon se înfruntă, în turul doi, pentru funcția de președinte al R. Moldova
- LIVE TEXT: Diaspora votează. Cozi la secțiile de peste hotare, înainte de deschiderea secțiilor
- Astăzi au loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile președintelui R. Moldova. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți exerciți dreptul la vot