Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri locale noi și parțiale:…

Alegeri locale noi și parțiale: Peste 16% din numărul de alegători și-au exercitat dreptul la vot până la ora 12:00

Imagine simbol

Până la ora 12:00 au votat 1 795 de alegători, ceea ce reprezintă 16,7 % din numărul celor înscriși pe listele electorale de bază, conform datelor actualizate prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) despre prezența la vot în cele 9 localități din Republica Moldova, unde astăzi au loc alegeri locale noi și parțiale.

„Procesul de vot decurge fără incidente. Secțiile de vot se vor închide la ora 21:00”, mai notează CEC.

Cei mai activi sunt alegătorii din comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova și orașul Bucovăț, raionul Strășeni, unde s-a înregistrat o participare de 24,94% și, respectiv, 19,99%.

La ora 07:00 au fost deschise toate cele 13 secții de votare. În listele electorale de bază sunt înscriși, în total, 10 765 de alegători.

Astăzi se aleg primarii în: comuna Tîrnova, raionul Dondușeni, orașul Bucovăț, raionul Strășeni, satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova, satele Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia și o nouă componență în consiliile locale din: satul Cairaclia și comunele Salcia și Cealîc, raionul Taraclia, precum și din satele Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia.

Printre partidele care participă la alegeri se numără și partidul „Șansă”, deși, potrivit raportului prezentat în noiembrie 2023 de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), acesta ar fi fost finanțat ilegal din Rusia și de grupul criminal al lui Ilan Șor, motiv pentru care toți candidații formațiunii au fost excluși din cursa electorală din noiembrie 2023.