Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri europarlamentare în R. Moldova.…

Alegeri europarlamentare în R. Moldova. Harta interactivă a secțiilor de votare pentru cetățenii români

Foto: IStock

Cetățenii R. Moldova care dețin și cetățenia României, a Bulgariei sau a altui stat membru al Uniunii Europene pot vota duminică, 9 iunie, la alegerile pentru Parlamentul European.

România a deschis în R. Moldova 52 de secții de votare, dintre care 28 de secții în zona Centru, 17 secții de votare în zona nord și 7 în zona de sud. În municipiul Chișinău, alegătorii pot vota la oricare dintre cele 13 secții de votare deschise în capitală.

La alegerile europarlamentare, în România candidează 15 partide și 7 candidați independenți.

În R. Moldova, nu sunt organizate secții de votare la sediul Ambasadei României sau la sediul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, cele mai apropiate secții de aceste locații fiind la Liceul „Gheorghe Asachi” (3 secții de votare), Liceul „Spiru Haret” (3 secții de votare), Universitatea de Stat din Moldova (2 secții de votare) și la Teatrul „Satiricus” (1 secție de votare), a informat Ambasada României la Chișinău.

​​Detalii privind locațiile secțiilor de votare pot fi văzute pe harta interactivă pusă la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă a României.

Cetățenii români din R. Moldova pot vota la orice secție, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic;
  • pașaportul simplu temporar;
  • pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;
  • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Autoritățile române au mai informat că nu este permisă votarea cu titlul de călătorie. Totodată, pentru a putea vota, actul de identitate trebuie să se afle în termenul de valabilitate, nefiind posibilă votarea cu un document expirat. România va desemna 33 de eurodeputați din numărul total de 720 de mandate din Parlamentul European.

Votarea a început la ora 07:00 și se încheie la ora 22:00.

Și Bulgaria a deschis 7 secții de votare în R. Moldova, pentru alegerile europarlamentare: la Ambasada Bulgariei în Chișinău, la consulatul din Taraclia, în localitățile Tvardița și Cahul, și în UTA Gaguz-Yeri – în satul Copceac și orașele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești.

De asemenea, birouri electorale sunt deschise de misiunile diplomatice ale Franței, Poloniei, Letoniei și Ungariei.

În România au loc duminică și alegeri locale, în cadrul cărora urmează a fi aleși primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.