Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegătorii din R. Moldova, cei…

Alegătorii din R. Moldova, cei mai activi cetățeni români din afara României. Peste 27 de mii au votat până la această oră la alegerile pentru Parlamentul European

Foto: Ambasada României în R. Moldova

Peste 26 de mii de alegători au votat până la această oră în R. Moldova la alegerile pentru Parlamentul European, la cele 52 de secții deschise de România, arată datele Autorității Electorale Permanente de la București.

Este cel mai mare număr de alegători de peste hotarele României. Pe locul doi după prezența la vot a cetățenilor români, la alegerile europarlamentare, se situează Italia, urmată de Germania, Spania și Marea Britanie.

În România, rata de participare la alegerile europarlamentare este de 24 la sută.

România a deschis în R. Moldova 52 de secții de votare, dintre care 28 de secții în zona Centru, 17 secții de votare în zona nord și 7 în zona de sud. În municipiul Chișinău, alegătorii pot vota la oricare dintre cele 13 secții de votare deschise în capitală.

La alegerile europarlamentare, în România candidează 15 partide și 7 candidați independenți.

În România au loc duminică și alegeri locale, în cadrul cărora urmează a fi aleși primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.

Și Bulgaria a deschis 7 secții de votare în R. Moldova, pentru alegerile europarlamentarela Ambasada Bulgariei în Chișinău, la consulatul din Taraclia, în localitățile Tvardița și Cahul, și în UTA Gaguz-Yeri – în satul Copceac și orașele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești.

De asemenea, birouri electorale sunt deschise de misiunile diplomatice ale Franței, Poloniei, Letoniei și Ungariei.