Al treilea film, marca Igor Dodon
Igor Dodon, președintele R. Moldova, se laudă că a finalizat cel de-al treilea film „Istoria Moldovei”. Scopul filmului fiind deturnarea conceptului istoriografic stabilit în R. Moldova după 1991, şi anume regăsirea istoriei statului în contextul spaţiului românesc. O încercare similară a fost editarea, în august 2016, a celor trei volume de „Istoria Moldovei”.
„După un an de muncă, filmul- trilogie „Istoria Moldovei” este finalizat. În aceste zile își va face apariția al treilea episod și întregul film va fi prezentat la TV. Le mulțumesc tuturor celor care au muncit la această producție de calitate, care le va permite multor cetățeni să cunoască etapele formării poporului și țării noastre. Istoria Moldovei este istoria strămoșilor noștri, este istoria noastră”, susține Dodon, președintele pro-rus.
Primul episod al documentarului, realizat sub patronajul şefului statului, a fost lansat la 14 noiembrie 2017, exact în ziua în care se împlinea un an de când Igor Dodon a fost ales preşedinte.
Filmul a fost regizat de Natalia Anisimova în baza scenariului scris de Elena Pahomova, fostul redactor-șef al televiziunii de la Tiraspol. Totodată, la 2 februarie 2018, șeful statului a împărțit distincții de stat prietenilor săi, pentru „a recunoaște meritele unor personalități marcante care contribuie la dezvoltarea și consolidarea statalității R. Moldova și la sporirea prestigiului acesteia pe plan internațional”. Printre cei decorați de Igor Dodon o găsim și pe Elena Pahomova, jurnalista pro-rusă care lucrează la postul de televiziune NTV, a cărui proprietar este socialistul Corneliu Furculiță. Pahomova face parte din Consiliul societății civile pe lângă președintele R. Moldova, în calitate de conducătoare a Comisiei pentru mass-media și comunicare. Totodată, jurnalista este autoarea scenariului filmului „Istoria Moldovei”.
Filmele documentare realizate sub patronajul şefului statului au stârnit indignarea mai multor reprezentanţi ai mediului academic din R. Moldova și a istoricilor.
Istoricul Octavian Ţîcu consideră că iniţiativa lui Igor Dodon de a realiza acest film ar trebui analizată într-un context mai extins, luând în considerare faptul că întreaga campanie electorală a actualului preşedinte a fost construită în jurul ideii de „Istoria Moldovei”. Denumirea de „Istoria Moldovei” este în opinia istoricului o continuare a politicilor Moscovei, pe care Igor Dodon le execută, şi anume de a instala un hotar de dezbinare între cetăţenii R. Moldova. „Acest film, iniţiat de Igor Dodon, este mai curând un exerciţiu de propagandă şi manipulare şi nu are nimic în comun cu cercetarea ştiinţifică”, consideră istoricul. Ţîcu a criticat componenţa echipei care stă în spatele acestui produs cinematografic, or, consideră istoricul, pentru a avea o producţie de calitate sub aspect istoric, e necesar ca la realizarea acesteia să participe inclusiv istorici care au credibilitate.
În varianta originală, filmul este sonorizat în limba română, fiind subtitrat în limba rusă. Igor Dodon a declarat că după alegerile parlamentare din 2018, „Istoria Românilor” va fi înlocuită cu „Istoria Moldovei”, deşi copiii săi învaţă într-un liceu cu predare în limba română, iar mama sa este profesoară de limba română. Filmul finanţat de Dodon va fi distribuit în toată ţara, preşedintele însă a evitat să spună cât l-a costat filmul, dar a declarat că nu au fost folosiţi bani publici.