Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   AIC nu va putea fi…

AIC nu va putea fi privatizat. Motivele invocate de parlamentarul Radu Marian

Colaj: ZdG

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a înregistrat în Parlament un amendament prin care propune includerea Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Radu Marian a făcut anunțul în cadrul unui briefing de presă marți, 14 mai.

Potrivit deputatului, măsura „va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente” și „va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului”.

Modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice (APP) să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani.

Pentru a face acest lucru, e nevoie de o modificare a legii în Parlament, și anume a include Aeroportul în lista a bunurilor statului nepasibile pentru privatizare.

Gruparea criminală șor încă controlează anumite spații comerciale la Aeroport și trebuie alungată de acolo. Vom crea condițiile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a reiterat parlamentarul.

107.2024.Amendament.dep.Mar… by Ziarul de Gardă

Licitația la Aeroportul Internațional Chișinău va fi organizată cu schimbarea condițiilor. O propunere în acest sens a înaintat Agenția Proprietății Publice (APP) la 3 mai, după ce în ultima etapă a licitației anterioare a depus actele doar o singură companie.

Astfel, pentru a atrage mai multe companii internaționale cu renume, instituția propune ajustarea caietului de sarcini prin: includerea explicațiilor suplimentare și mai detaliate ale criteriilor, fără a lăsa loc de interpretări; reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, drept recomandare de la 10 la 7; divizarea licitației în 2 loturi distincte, pe domenii, un lot pentru Travel Retail (magazine) și un alt lot pentru Food and Beverages (restaurante).

Totodată, se va propune extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru compania câștigătoare.

Licitația va fi inițiată din momentul modificării legislației cu privire la bunurile nepasibile de privatizare.

Până în prezent, au fost organizate fără succes două licitații pentru spațiile comerciale de la Aeroport. Ultima a fost suspendată pe 16 aprilie, din motiv că singura companie înregistrată în competiție, Lagardere Travel Retail, nu a furnizat toate documentele necesare pentru a se califica în etapa finală.