Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Administratorii unor canale de Telegram…

Administratorii unor canale de Telegram din R. Moldova, contactați din Rusia pentru a promova informații anti-referendum și UE

Colaj ZdG

Două canale din R. Moldova de pe platforma Telegram au scris vineri, 20 septembrie, că li s-a propus, de către o persoană din Federația Rusă, să publice mesaje împotriva referendumului din 20 octombrie. Administratorii canalelor spun că au fost întrebați ce sumă solicită pentru plasarea materialelor publicitare, dar nu au aflat cât era dispusă de plătească femeia care se prezintă pe rețelele de socializare drept social media marketer (SMM).

„Două dintre cele mai mari canale de Telegram din Moldova, @dumitruciorici.com & Kishinev v Teme (@vtemeMD) au primit solicitări de ofertă de la persoane din Rusia, pentru a promova mesaje anti-UE în Moldova, contra plată”, a scris Dumitru Ciorici, care a menționat că nu va promova mesaje anti-UE contra plată. 

Întrebat de ZdG despre suma de bani propusă, contul care gestionează reclama pentru canalul „Кишинёв в теме” a spus că „discuţia nu a ajuns până la subiectul de achitare”. „I-am dat de înţeles deodată că nu facem aşa gen de reclamă”.

Tânăra care se prezintă pe rețelele de socializare drept Veronica Zubareva, și are un număr de telefon din Federația Rusă, la fel ca fotografiile publicate, a transmis administratorilor celor două grupuri imagini cu textele „Acum nu este momentul potrivit” și „votați împotrivă”, referindu-se la referendumul constituțional care urmează să aibă loc în R. Moldova pe 20 octombrie și în care cetățenii vor fi întrebați dacă sunt pentu sau împotriva aderării la Uniunea Europeană.

La scurt timp după publicarea mesajelor expediate administratorilor de către Zubareva, aceasta și-a șters numele de pe Instagram, rămânând doar „Veronica”.