Adio, președinție! O retrospectivă altfel a celor 4 ani de mandat ai lui Igor Dodon
În cei patru ani de mandat, Igor Dodon a utilizat în repetate rânduri un limbaj pe departe diplomatic și demn de un șef de stat. De la „beți ceai și не дергайтесь” până la „nu schimbați porumbelul din mână pe coțofana de pe gard” și „vom da la bot”, șeful statului a născocit calificative sau replici tăioase pentru toți cei care nu-i sunt pe plac. Nu doar replicile lui Igor Dodon au devenit subiecte de glumă, dar și multe dintre ipostazele în care acesta a apărut în fotografii sau înregistrări video – atunci când a mers la cules căpșuni cu Kirkorov, când a apărut îmbrăcat în halat „prezidențial” la Bobotează sau când declara în fața electoratului din Taraclia despre faptul că o femeie din Etulia i-a ghicit în ouă victoria la prezidențiale. În continuare, vă prezentăm o sinteză a replicilor președintelui și a ipostazelor în care Igor Dodon a apărut pe parcursul celor patru ani de mandat.
Limbaj de președinte: de la „serviți ceai și не дергайтесь” până la „vom da la bot”
În noiembrie 2016, în cadrul dezbaterilor electorale de la ProTV pentru turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, Igor Dodon i-a replicat jurnalistului Vasile Butnaru, care i-a adresat o întrebare incomodă: „Stați acolo, serviți ceai și не дергайтесь! (n.r.: nu vă agitați, trad. din rusă). Reacția lui Dodon a devenit imediat virală pe rețelele de socializare. O altă „perlă” a fost cea oferită de proaspătul președinte ales după anunțarea rezultatelor alegerilor. Nemulțumit de protestele celor care contestau rezultatul scrutinului, Dodon le-a spus răspicat să se liniștească: „Nimeni nu iese la proteste, dacă eu nu spun. Nu vă jucați cu focul”.
Igor Dodon s-a arătat „inventiv” și atunci când îi descrie pe oponenții săi. Despre Vladimir Voronin a spus că „umblă ca oul în căldare”, iar pe fostul prim-ministru Ion Sturza l-a numit „strateg buimac de pe Facebook” și l-a poreclit „premierul caloș”. După ce fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a cerut ajutor de la NATO pentru a scăpa de militarii ruși, Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că „cel mai periculos este un idiot cu inițiativă”.
„Nu schimbați porumbelul din mână pe coțofana de pe gard”
Și Maia Sandu a fost ținta „poreclelor” lui Dodon. În campania prezidențială din 2016, Dodon a numit-o „carieristă și miliardistă”, a poreclit-o „Maia Plahotniukova” și a spus că, „pentru Plahotniuc, că e Maia, că e Lupu, tot un drac”. În ajunul turului doi al prezidențialelor, Maia Sandu s-a ales cu o nouă poreclă din partea lui Dodon. Într-un mesaj adresat alegătorilor, Dodon s-a autodenumit „porumbel” și le-a cerut oamenilor să nu-l schimbe pe „coțofana de pe gard” (n.r.: cu referire la Maia Sandu).
În mod repetat, Dodon a făcut declarații discriminatorii și sexiste la adresa Maiei Sandu, cum ar fi cele din februarie 2020, atunci când în una din edițiile emisiunii „Președintele răspunde”, acesta a spus că nu înțelege „cine e deasupra, cine-i dedesubt” în blocul ACUM al lui Sandu și Andrei Năstase. El le-a mai spus „bărbaților de pe dreapta” că nu este „bărbătește” să refuze, atunci când vine „o doamnă cu inițiativa”: „„Stimați bărbați de pe dreapta, a venit o doamnă cu o inițiativă, da voi, ca niște gentilomi ce ați făcut? Ați trimis-o mai departe”. Atunci, în urma unei plângeri depuse de către o membră PAS, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a decis că discursul lui Dodon „reprezintă instigare la discriminare și discurs sexist” și i-a „recomandat” președintelui să-și ceară scuze public.
Răspuns de președinte: „De-atâta!”
Printre cele mai recente perle ale președintelui se numără și răspunsul „De-atâta!”, la întrebarea unui jurnalist. În cadrul conferinței de presă organizate de șeful statului imediat după demiterea Guvernului Sandu, acesta a fost întrebat de ce exclude o posibilă coaliție PSRM-PD. Răspunsul i-a lăsat pe toți mască și a devenit imediat viral pe internet: „De-atâta!”, a răspuns Dodon. La mitingul susținătorilor săi din scuarul Teatrului de Operă și Balet, în campania pentru turul doi al prezidențialelor din noiembrie 2020, Dodon a manifestat din nou un limbaj grosolan la adresa oponenților săi politici. În fața mulțimii, Dodon a declarat: „Au trecut toate liniile roșii! Noi nu i-am atins până la 1 noiembrie, nu i-am criticat, nu i-am chemat pe nume, dar ei s-au obrăznicit cu totul. Până nu vor primi înapoi peste bot, nu vor înțelege”.
Pe parcursul celor patru ani de mandat, nu doar unele replici ale lui Igor Dodon au devenit subiect de glumă pentru internauți, dar și multe dintre ipostazele în care acesta a apărut în fotografii sau înregistrări video.
Halatul prezidențial
În ianuarie 2017, de Bobotează, Igor Dodon apărea pe rețelele de socializare într-un halat alb pe care era imprimată stema de stat, iar mai jos era inscripționat cuvântul „președinte”. Șeful statului s-a dezbrăcat apoi de halat și s-a scufundat de câteva ori în apa rece ca gheața, etalându-și bustul dezgolit.
„Omuleții în alb”, pe muntele Athos
În august 2017, Igor Dodon și colegii săi din PSRM, îmbrăcați în tricouri albe, cu chipiuri albe pe cap, au plecat în pelerinaj pe Sfântul Munte Athos. Potrivit ghidului pelerinului pe Sfântul Munte Athos, accesul este permis exclusiv bărbaților ce poartă o ținută sobră, de culori în general închise, care să nu lase la vedere părți ale trupului. Într-un punct separat este indicat: „Sunt preferate hainele de culoare închisă. Evitați culorile stridente!” Cu toate acestea, membrii PSRM au optat pentru tricouri albe cu mânecă lungă, iar șeful statului s-a îmbrăcat din cap până în picioare în culoarea albă.
Plimbări cu ATV-ul, imnul Rusiei în beciul de la Condrița
În noiembrie 2017, în weekend-ul când la Chișinău se desfășura referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al capitalei, șeful statului primea musafiri din F.Rusă la reședința prezidențială de la Condrița, dând acolo un chef de zile mari. Împreună cu oaspeți din Rusia, șeful statului a făcut raliuri cu ATV-ul prin pădure și a ascultat imnul rusesc în beciurile de la Condrița. De dragul oaspeților, a fost sacrificat și un porc. Cel puțin, așa reiese din fotografiile și video-urile afișate online de către fostul deputat rus și proprietarul resursei media bloknot.ru, Oleg Paholkov.
La cules căpșuni împreună cu Kirkorov
În iunie 2018, sub patronajul lui Igor Dodon, în satul său de baștină, Sadova, a fost organizat „Festivalul căpșunii și mierii”. Invitat la eveniment a fost interpretul rus Filip Kirkorov, despre care Dodon afirma atunci că va cânta pe gratis, iar pe perioada aflării sale la Sadova va sta și va mânca la el acasă. Odată ajuns la Sadova, Kirkorov, împreună cu Igor Dodon, a mers la cules căpșuni. Tot atunci, Dodon i-a conferit lui Kirkorov titlul onorific de „Artist al Poporului”, menționând că face acest gest „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale”.
Punga neagră sau cum „și-a câștigat” Dodon calificativul de „kuliok”
În mai 2020, deputatul Iurie Reniță anunța că va prezenta în cadrul unui briefing „noi probe de corupție cu implicarea înalților demnitari din stat”. Acesta a postat o secvență video de la o întâlnire Dodon-Plahotniuc-Iaralov. Din imaginile video se vede cum Plahotniuc îi înmâna lui Dodon o pungă neagră. Reniță a declarat în cadrul briefingului că în pungă se aflau bani.
„Mi-a ghicit în ouă”
Într-un filmuleț video din cadrul unei întâlniri cu alegătorii din Taraclia, în campania prezidențială din noiembrie 2020, Dodon apare în fața mulțimii, spunând că o bătrână i-ar fi prezis că nu vom avea al doilea tur de scrutin. Acesta afirma că femeia ar fi prevăzut victoria sa de pe 1 noiembrie, ghicind în ouă. „O bătrână din Etulia ghicește în ouă. Nu știu ce fel de vrajă este asta. Ea a spus cuiva că voi învinge din primul tur. Mai bine din primul, ca să nu pierdem bani”, le-a spus Dodon oamenilor adunați la eveniment.
Electoratul paralel
Printre ultimele replici ale lui Igor Dodon, care cu siguranță va rămâne în istorie, este cea în care șeful statului numește diaspora „un electorat paralel”. După mobilizarea masivă a cetățenilor din diasporă, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, Dodon a declarat că „diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel al R. Moldova, că acest electorat are propria viziune și propria preferință politică și, în mare parte, aceste preferințe ale diasporei se află în disonantă cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova”. Declarația lui Igor Dodon a provocat nemulțumiri în rândul cetățenilor moldoveni plecați peste hotare, generând, totodată, o mobilizare și mai mare a diasporei în cel de-al doilea tur de scrutin.