Activitatea Partidului Regiunilor, al cărui președinte este cercetat penal pentru susținerea războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina, va fi suspendată pentru trei luni. Motivul invocat de CEC
Judecătoria Bălți, sediul Central, a dispus limitarea activității Partidul Regiunilor din Moldova pe un termen de trei luni. Instanța de judecată a admis parțial, la data de 5 septembrie, cererea de chemare în judecată înaintată de Ministerul Justiției către Partidul Regiunilor din Moldova.
Motivarea decizie luate de completul de judecată, format din magistrații Balan Eduard, Marina Tilipeț și Eugen Bejenaru, nu a fost publicată deocamdată, dar hotărârea poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Bălţi în termen de zece zile de la data pronunțării dispozitivului.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a informat, în luna iulie, că a sesizat Ministerul Justiției pentru a întreprinde acțiuni în vederea limitării activității partidelor politice, care nu au depus la CEC rapoartele financiare, pentru anul 2023, precum și pentru primul semestru al anului 2024, adică pentru două perioade consecutive
CEC constatase, la sfârșitul lunii mai, că unele partide politice nu au prezentat rapoartele de gestiune financiară pentru semestrul II 2023, dar și pentru perioada anuală 2023.
Astfel, CEC a anunțat atunci că va sesiza Ministerul Justiției în privința mai multor formațiuni politice, printre care și Partidul Regiunilor din Moldova, pentru a obliga partidele politice „să revină la respectarea legislației și principiilor democratice fundamentale”.
Ce prevede legea
În conformitate cu prevederile legislației, activitatea partidului politic poate fi limitată dacă prin acțiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale sau pentru neprezentarea raportului privind gestiunea financiară, în termenul și formatul stabilite de Comisie.
Legea prevede că Ministerul Justiției, din oficiu sau la sesizare, prin cerere scrisă, va solicita organului de conducere al partidului politic respectiv ca, în termen de cel mult o lună, să întreprindă măsuri pentru încetarea acţiunilor şi despre rezultate să informeze ministerul.
Dacă organul de conducere al partidului politic nu a îndeplinit cerinţa Ministerului Justiţiei, activitatea partidului politic va fi limitată pe un termen de pînă la 6 luni prin hotărîrea definitivă a judecătoriei, la cererea Ministerului Justiţiei.
Pe perioada limitării activităţii partidului politic, acestuia îi este interzisă fondarea mijloacelor de informare în masă, organizarea întrunirilor, mitingurilor, demonstraţiilor, pichetărilor şi altor acţiuni publice, folosirea tuturor tipurilor de depuneri bancare, cu excepţia cazurilor când sunt necesare decontări cu contractanţii, decontări aferente îndeplinirii contractelor individuale de muncă, decontări pentru repararea prejudiciilor cauzate prin acţiunile partidului politic, decontări pentru plata impozitelor, taxelor şi amenzilor.
După înlăturarea necorespunderilor pentru care activitatea partidului politic a fost limitată, partidul va informa despre aceasta Ministerul Justiţiei, care, în termen de 5 zile, va autoriza reluarea activităţii partidului.
Dacă, în perioada limitării activităţii partidului politic, acţiunile pentru care a fost limitată activitatea partidului se vor repeta sau dacă, pe parcursul primului an din data ultimei limitări a activităţii partidului, acesta comite încălcări similare, Ministerul Justiţiei va cere judecătoriei să dizolve partidul respectiv.
Activitatea partidului politic nu poate fi limitată pe parcursul campaniei electorale la care participă
Rămas fără cetățenia R. Moldova, Alexandr Kalinin, președintele Partidului Regiunilor, a fost citat de procurori pentru audieri într-un nou dosar. Motivul autosesizării PCCOCS
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță, în noiembrie 2023, că s-a autosesizat în urma unui anunț al președintelui partidului Regiunilor din Moldova Alexandr Kalinin, căruia i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova, despre formarea unui pluton internațional de soldați, care ar urma „să lupte în Ucraina și eventual în R. Moldova, pe viitor”.
Conform comunicatului de presă emis de PCCOCOS, anunțul a fost publicat de agenția de presă din Rusia „Ria Novosti” în data de 1 decembrie 2023.
„Urmare a acestor declarații, autorul acestora este citat de procurorii PCCOCS pentru audieri, în vederea atribuirii statutului procesual-penal. În ceea ce privește acțiunile procurorilor vizavi de declarațiile precedente ale acestuia, de propagare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, urmărirea penală continuă pentru adoptarea unei soluții pe dosar”, a transmis atunci Procuratura specializată.
Declarațiile lui Kalinin au fost publicate vineri, 1 decembrie 2023, Ria Novosti menționând că „Kalinin a declarat că aproximativ 20 000 de persoane urmează să fie recrutate pentru această unitate și că cel puțin jumătate din populația moldovenească este pro-rusă”.