Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   A fost promulgată legea anti-propagandă.…

A fost promulgată legea anti-propagandă. Cu ce modificări vine aceasta

Decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului a fost semnat, în dimineața zilei de astăzi, 10 ianuarie, de președintele Parlamentului Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru promulgarea acesteia.

La 22 decembrie 2017, Parlamentul a menținut votul pentru Legea nr.257, numită și legea anti-propagandă, remisă spre reexaminare de șeful statului.

Astfel, în Codul audiovizualului sunt incluse noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva R. Moldova. La fel, este prevăzută transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Amintim că această lege, care vrea să interzică difuzarea canalelor rusești, a nemulțumit pe socialiști și pe șeful statului. La 4 ianuarie, Igor Dodon a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională „în privința examinării constituționalității prevederilor legii ce ține de completarea Codului Audiovizualului”.

„Reiterez poziția mea cu referire la așa-numitа lege anti-propagandă. Consider că ea atentează la principiile democrației și încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ș.a. Totodată, respectiva lege, contrar Constituției, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept”, opinează șeful statului.

 

Potrivit art.93 (2) din Constituție, Preşedintele R. Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea. Totodată, după refuzul deliberat al șefului statului de a îndeplini obligațiile constituționale de promulgare a Legii, la data de 5 ianuarie, Curtea Constituțională constatat circumstanţa care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al R. Moldova.

„Potrivit avizului Înaltei Curți, în temeiul articolului 91 din Constituție, în ordinea exercitării interimatului, Președintele Parlamentului a emis, în calitate de Președinte interimar, decretul de promulgare a Legii nr.257 din 22 decembrie 2017 cu privire la modificarea şi completarea Codului audiovizualului al R. Moldova”, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Amintim că la 7 decembrie 2017, în cadrul ședinței Plenului Parlamentului a fost examinat și votat proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului ce presupune lupta cu propaganda externă.

Deputații Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), în semn de protest, au părăsit sala de ședință. S-au opus să voteze pentru acest proiect de lege și deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). „Cerem să fie incluse și numele deputaților care au votat pentru acest proiect de lege, ca să vedem cine a votat pentru asta și cine se face responsabil de astfel de decizii”, a declarat Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

„Prin acest proiect de lege se propune asigurarea securității informaționale a statului. Intenționăm să introducem noțiunea de „securitate națională” care va reprezenta un ansamblul de măsuri în vederea protecției persoanelor de eventuale tentative de dezinformare din exterior și neadmiterea provocărilor mediatice îndreptate împotriva R. Moldova.  În condițiile în care manipularea opiniei publice, dezinformarea din exterior sunt utilizate în loc de arme, protejarea securității informaționale a statului este la fel de importantă ca și asigurarea securității naționale, a suveranității, independenței și a integrității teritoriale a R. Moldova – valori supreme garantate de Constituție”, a menționat deputatul Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii acestui proiect de lege.

„Majoritatea cetățenilor se informează din știrile făcute de alt stat, care zilnic fac știri și transmit informația că țările membre UE sunt state eșuate. Tot aceste știri făcute de un alt stat a creat opinii eronate despre conflictul din Ucraina”, este de părere Mihaela Spatari, deputata Grupului Parlamentar Popular European.

În același timp, deputatul Lilian Carp susține că R. Moldova trebuie să lupte cu propaganda, care devine tot mai răspândită. „Mereu a existat și va exista această luptă împotriva propagandei. Însă, manipularea informațională deja trece toate măsurile. Acest proiect tinde să oprească cât de cât această propagandă. Suntem conștienți că acest proict de lege vine să securizeze din exterior R. Moldova, dar în interior sunt două holdinguri care au grijă să ne manipuleze. Ucraina și-a pierdut o parte din teritoriu, iar ucrainenii care trăiesc în Moldova, conform sondajelor, sunt de acord cu această anexare. Asta se datorează faptului că s-a dus o propagandă agresivă și oamenii au fost bombardați cu știri făcute de Federația Rusă. Vom susține acest proiect de lege pentru că este un prim pas în lupta cu propaganda”, a declarat deputatul.

Pentru acest proiect de lege au votat 61 de deputați din cei 87 prezenți.

Menționăm că, potrivit unui raport al Asociației Presei Independente, prezentat la sfârșitul lunii mai 2017, posturile TV rusești retransmise în R. Moldova au un conținut manipulator și propagandistic.