„A fost o surpriză mare că Maia Sandu a câștigat și în țară”. Cum sunt văzute la București rezultatele scrutinului și influența Rusiei asupra R. Moldova
Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câștigat la un scor categoric turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Rezultatele finale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon cu o diferență de peste 250 de mii de voturi. Ea devine astfel prima femeie președinte din R. Moldova. Ziarul de Gardă a încercat să afle cum sunt văzute la București rezultatele scrutinului.
Expertul în politici publice și dezvoltare locală, Sorin Ioniță, consideră că rezultatul final al alegerilor prezidențiale nu este unul surprinzător, ci dimensiunea diferenței e una surprinzătoare.
„15 puncte diferență e mult. A fost o surpriză mare că Maia Sandu a câștigat și în țară. Chiar dacă scoți diaspora, ea tot ieșea câștigătoare și cred că asta a surprins pe tabăra cealaltă, care pregătise un război propagandistic pentru situația când ea ar fi pierdut în țară. Am văzut că și Vladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sandu. Deci, nu mai e nimic de zis. Dodon nu mai are nicio carte de jucat”, a spus Ioniță pentru ZdG.
Expertul este de părere că ceea ce se va întâmpla mai departe „va fi un război lung, de uzură între Maia Sandu cu programul ei și un Parlament care nu va vrea foarte ușor să se lase dizolvat”.
Totodată, Ioniță susține că instalarea la Președinție și încercarea de a negocia o formulă nouă de Guvern sunt primii pași pe care trebuie să-i întreprindă Maia Sandu. Potrivit expertului, condițiile în care ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate țin de aspectele prevăzute de Constituție și de negocierile propriu-zise.
Cât privește cariera politică a lui Igor Dodon, Sorin Ioniță este de părere că aceasta s-a cam încheiat, dar nu exclude că Dodon va încerca să creeze o nouă majoritate parlamentară, după ce PDM a rupt alianța cu PSRM.
„Va fi un război civil politic în Parlamentul Moldovei. Așa cum am avut și noi în România în atâția ani de zile. El va fi parte din acest joc, dar după alegerile anticipate, el nu va mai avea niciun rol în politică, doar dacă va negocia ceva cu Plahotniuc. A mai făcut-o și în trecut. Și dacă se întorc vechii dinozauri ai politicii moldovenești și încearcă să facă niște jocuri așa cum știu ei – atunci, da, nu se știe ce va ieși”, ne-a mai spus expertul de la București.
Întrebat dacă Rusia a pierdut R. Moldova prin faptul că Maia Sandu a câștigat detașat turul doi al alegerilor prezidențiale, Sorin Ioniță susține că înfrângerea lui Dodon nu înseamnă neapărat că Federația Rusă și-a pierdut interesele față de Moldova.
„Rusia n-ar fi vrut să vadă un Maidan sau o Revoluție Portocalie, că ei se sperie groaznic de chestiile astea – când ies cetățenii și se exprimă. Acum dacă votul a fost disciplinat, am văzut că Rusia îl acceptă. Asta nu înseamnă că se va lăsa ușor și nu va mai face acele lucruri obscure de până acum, sau că de acum încolo nu va susține Partidul Socialiștilor din R. Moldova sau alți actori. Rusia nu joacă pe o singură carte în Moldova. Asta nu înseamnă că va abandona Transnistria, că nu va încuraja în continuare planuri antieuropene, că nu va submina agenda de asociere UE-Moldova”, a adăugat Sorin Ioniță pentru ZdG.
Solicitată de ZdG, președinta Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Mondiale de la București, Angela Grămadă, ne-a spus că rezultatele alegerilor sunt o surpriză, iar în viitorul apropiat vom asista la decizii importante pentru toate forțele politice despre cum se vor implica sau se vor abține de a participa la guvernare.
Totodată, Grămadă spune că primii pași pe care trebuie să-i facă Maia Sandu e să reflecteze nu doar la mandatul său de președinte, dar și la modul în care poate să facă transfer de popularitate pentru partidul care a susținut-o în această campanie electorală.
„Trebuie să vadă care sunt opțiunile legale, constituționale pe care le are la îndemână pentru a schimba actuala formulă de guvernare și a elimina oportunitățile care i-ar permite lui Igor Dodon să rămână un actor cheie în viața politică”, ne-a spus Grămadă.
Cât privește soarta politică a lui Igor Dodon, Grămadă opinează că acesta nu are altă opțiune decât de a rămâne în politică și de a-și păstra un statut care să-i ofere imunitate și acces la gestionarea unor resurse ale statului.
Întrebată dacă Rusia a pierdut R. Moldova prin faptul că Sandu a câștigat alegerile, Angela Grămadă spune că Rusia știa ce a promovat și ce a pus în parteneriatul strategic cu R. Moldova.
„Sunt ferm convinsă că Moscova înțelegea că la un moment dat acest președinte va dezamăgi, exact cum au făcut-o și predecesorii săi care au jucat cartea politicii externe echilibrate. În plus, Kremlinul are suficiente pârghii pentru a putea mobiliza și în continuare anumite procese decizionale sau pentru a impune o direcție sau alta. Important nu este ce a câștigat, respectiv pierdut Moscova, dar ce a obținut R. Moldova și care este potențialul de a fi acceptați în calitate de parteneri serioși și de Est și de Vest”.
Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a Republicii Moldova.
Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.