Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   A avut loc tragerea la…

A avut loc tragerea la sorți pentru doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova

Colaj ZdG. Sursa: CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat joi, 19 septembrie, documentele și listele de subscripție în vederea susținerii a doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova și o cerere de înregistrare în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, conform unui comunicat de presă emis de CEC.

Actele necesare și listele de subscripție au fost depuse de către Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni și Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „ÎMPREUNĂ”. 

Tot astăzi, CEC a stabilit ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot a celor doi.

În urma tragerii la sorţi, Comisia Electorală Centrală a stabilit ordinea lor prealabilă de înscriere în buletinul de vot, după cum urmează:

  • Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „ÎMPREUNĂ – poziția a opta;
  • Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni – poziția a noua.

Conform Codului electoral, concurenții electorali se înscriu în buletine în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată zilnic de către organul electoral respectiv, conform procedurii stabilite prin regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Comisia Electorală Centrală examinează dosarele depuse și decide asupra înregistrării candidaților desemnaţi în decursul a șapte zile de la data primirii actelor.

Cererea de înregistrare în calitate de participant la referendumul republican constituțional a fost depusă de către Partidul Politic Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cu opțiunea „DA”.

CEC a înregistrat până în prezent alți zece participanți la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, majoritatea cu opțiunea „DA”.

Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional vor avea loc în R. Moldova pe 20 octombrie 2024.

Treisprezece candidați la funcția de președinte al R. Moldova au intrat în cursa electorală. Aceștia au depus cereri de înregistrare a grupurilor de inițiativă până în ultima zi, 31 august, care au fost aprobate și au primit legitimații.