Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   100 042 mii de cetățeni…

100 042 mii de cetățeni ai R. Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate și în localități din regiunea transnistreană s-au înregistrat prealabil pentru alegerile din 11 iulie

Un nou record a fost stabilit de către cetățenii R. Moldova din diasporă. Asta după ce, 100 042 mii de cetățeni ai R. Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum și cei domiciliați în regiunea transnistreană s-au înregistrat prealabil cu intenția de a participa la vot la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, acesta fiind cel mai mare număr de înregistrări făcut la vreun scrutin prezidențial sau parlamentar.

Miercuri, 26 mai, a fost ultima zi în care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au putut să se înregistreze prealabil.

Cele mai multe înregistrare au fost făcute în Italia – peste 21 de mii de cereri, fiind urmată de Anglia – cu peste 16 mii de cereri și Germania – peste 14 mii de cereri.

La scrutinul prezidențial din noiembrie 2020, în prealabil s-au înregistrat circa 64 de mii de cetățeni aflați peste hotarele R. Moldova și în localitățile din stânga Nistrului.

Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Conform prevederilor legale, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stânga Nistrului, în vederea facilitării deschiderii secţiilor de votare suplimentare și determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective.