Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Poetul și scriitorul Juraj Cintula…

Poetul și scriitorul Juraj Cintula este suspectat în tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico

Persoana care l-ar fi împușcat pe prim-ministrul slovac Robert Fico în Handlov, Slovacia, 15 mai 2024. Foto: Radovan Stoklasa / Reuters / Scanpix

Atacatorul care l-a împușcat pe premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, ar fi scriitorul și poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, scrie Novaia Gazeta Europe, cu referire la TAZ. Potrivit sursei, acesta deține arma din care a tras în mod legal.

Poetul este un susținător al partidului de opoziție Slovacia Progresistă, precizează Meduza.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a lui Fico, la moment viața sa se află în pericol.

„El a fost împușcat de mai multe ori și se află în prezent în pericol de moarte”, se arată în postare.


Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și a fost dus la spital miercuri, 15 mai. El a fost împușcat în localitatea Handlova. Incidentul s-a produs în fața Casei de Cultură, unde se întrunea guvernul în ședință, când premierul a venit în mijlocul oamenilor.

Potrivit martorilor care au fost la fața locului, Fico a venit la oamenii care l-au salutat și apoi s-au tras mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Fostul comunist Robert Fico, numit adesea „Orban de stânga”, a revenit la putere în Slovacia în toamna anului 2023 după ce a câștigat alegerile parlamentare cu un discurs puternic pro-rus și anti-UE. El și-a luat astfel revanşa după ce în 2018 fusese obligat să demisioneze ca urmare a scandalului de corupție provocat de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, care publicase anchete despre corupția guvernamentală.