Principală  —  Ştiri   —   Poetul rus Lev Rubinstein, vehement…

Poetul rus Lev Rubinstein, vehement critic al Kremlinului, a murit după ce a fost lovit la Moscova de o mașină

Sursa: Le Monde
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 16. Russian writer Lev Rubinstein poses during a portrait session held on November 16, 2004 in Paris France. (Photo by Ulf Andersen/Getty Images)

Poetul și activistul rus Lev Rubinstein, a murit duminică, 14 ianuarie, după ce pe 8 ianuarie a fost lovit la Moscova de o mașină. Poetul a petrecut câteva zile în comă, relatează Reuters.

Rubinstein și-a început cariera literară în anii 1960 și a fost fondator și lider al școlii conceptualiste de artiști și poeți din Moscova. În ultimii ani, el a fost un apărător al opoziției din Rusia și critic vehement al Kremlinului, luând poziții publice împotriva represiunii de către Kremlin a drepturilor LGBT, încălcarea drepturilor omului și, din 2014, a intervențiilor militare în Ucraina.

Lev Rubinstein a murit la vârsta de 76 de ani. „Tatăl meu, Lev Rubinstein, a murit astăzi”, a anunțat fiica sa, Maria Rubinstein pe blogul ei. 

 În martie 2022, împreună cu alţi scriitori ruşi, Lev Rubinstein a semnat o scrisoare deschisă în care a criticat atacul extins asupra Ucrainei al armatei ruse descriindu-l drept un „război criminal” şi a criticat „minciunile” Kremlinului.

Notorietatea lui Rubinstein a crescut în Rusia după destrămarea URSS. El a fost publicat de edituri de renume. A fost invitat la festivaluri internaţionale de poezie, iar operele sale au fost traduse în mai multe limbi.

Lev Rubinstein a activat în calitate de jurnalist și a participat la manifestaţiile opoziţiei.