PLDM are propriul candidat la alegerile prezidențiale, deși a participat recent la discuții privind desemnarea unui candidat al opoziției: Vlad Filat a fost înaintat pentru funcția de șef al statului
Vlad Filat va fi candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) pentru alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Anunțul a fost făcut de formațiunea politică luni, 3 iunie, deși acum două săptămâni în spațiul public au apărut informații privind discuțiile purtate de mai mulți politicieni, inclusiv Filat, pentru a identifica un candidat comun al opoziției la alegerile prezidențiale.
„Biroul Permanent Central al Partidului Liberal Democrat din Moldova în data de 31 mai 2024, a decis:
În temeiul art. 42 alineatul (7) litera k) din Statutul PLDM:
- A înainta candidatura domnului Vladimir Filat la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024.
În temeiul art. 42 alineatul (7) lit. t) din Statutul PLDM:
- Partidul Liberal Democrat din Moldova, se va înregistra și va participa în calitate de concurent electoral în cadrul referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024”, se arată în comunicatul de presă emis de partid.
Ex-premierul Vlad Filat a fost achitat, la începutul lunii mai, în dosarul în care a fost învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Sentința a fost pronunțată marți, 7 mai, de un complet de magistrați ai Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din care fac parte judecătoarele Djeta Chistol, Angela Catană și Tatiana Bivol. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii” au concluzionat judecătoarele.
Sentința nu este definitivă, fiind contestată la Curtea de Apel Chișinău. „Suntem la un început de drum, pentru că, în R. Moldova, nu am văzut situații în care o achitare să nu urmeze cu o contestare din partea Procuraturii, chiar dacă lucrurile sunt la suprafață”, a comentat Filat, după pronunțarea sentinței.
Anterior, Vladimir Filat și apărătorii săi au înaintat o cerere de revizuire ca urmare a hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) din 31 ianuarie 2023, care a constatat încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenție, invocând lipsa publicității procesului penal.
Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani (27 iunie 2016), Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare, amendat cu 60 000 de lei și s-a dispus confiscarea bunurilor obținute ilegal (mașini, imobile, terenuri, conturi bancare). De asemenea, i s-a interzis să ocupe anumite funcții publice timp de 5 ani.
Prin decizia Curții de Apel Chișinău (11 noiembrie 2016), sentința de condamnare a fost menținută.
Prin Deciziile Curții Supreme de Justiție, atât recursul ordinar înaintat de apărare, cât și recursul în anulare, au fost respinse ca vădit neîntemeiate.
Filat a fost eliberat înainte de termen, în decembrie 2019.
Opoziția, adunată la aceeași masă pentru a hotărî dacă va avea un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte
Una dintre întâlnirile dintre liderii politici de opoziție, în cadrul căreia a fost discutat subiectul privind un candidat comun la alegerile prezidențiale din toamnă, a avut loc la mijlocul lunii mai, urmând ca în următoarea perioadă să fie luată decizia, potrivit fostului președinte Igor Dodon.
Reuniunea opoziției ar fi avut loc la „invitația” jurnalistei Natalia Morari, care s-a retras pentru o perioadă din jurnalism, după ce a anunțat că tatăl copilului său este omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare în dosarul fraudelor bancare, iar ulterior achitat în urma rejudecării dosarului.
La ședința comună au fost prezenți: deputatul neafiliat Gaik Vartanean, membru al partidului înființat de primarul Ion Ceban – Partidul Mişcarea Alternativa Naţională (MAN); ex-bașcana Irina Vlah; președintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) Igor Dodon; președintele Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM) Ion Chicu; președintele partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Vlad Filat și ex-ministrul de Externe în Guvernul Filip Tudor Ulianovschi.
Totodată, drept observatori au fost fosta avocată Fulga Grabovski, care gestionează un canal de Telegram, fostul ministru al justiției Stanislav Pavlovschi și analiștii politici Valeriu Ostalep și Ian Lisnevschi.