Principală  —  IMPORTANTE   —   PLDM acuză guvernarea că a…

PLDM acuză guvernarea că a „blocat executarea Hotărârii CtEDO referitoare la Vlad Filat, făcând imposibilă participarea în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al R.Moldova”

Vlad Filat, ZdG

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) acuză actuala guvernare că „a blocat executarea Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) referitoare la președintele PLDM, Vlad Filat, făcând astfel imposibilă participarea în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul PLDM.

Pe data de 24 august 2024, a avut loc şedinţa Consiliului Politic Național al Partidului Liberal Democrat, unde partidul a subliniat că organizarea „referendumului constituțional privind includerea obiectivului de integrare europeană în Constituția Republicii Moldova implică riscuri majore pe care le comportă organizarea unui astfel de plebiscit inutil pentru Republica Moldova. Considerăm că această inițiativă a guvernării are un caracter pur electoral şi e menită să promoveze politic candidatul partidului de guvernământ pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În cazul referendumului, riscurile prevalează asupra necesității de a-l organiza”, scrie PLDM.

Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 și condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, prin sentința Judecătoriei Chișinău din 27 iunie 2016, rămasă definitivă prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. Vlad Filat a ieșit din închisoare în decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar. În ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat R. Moldova în procesul intentat de ex-premierul Filat privind încălcarea dreptului la un proces echitabil. Astfel, Guvernul a fost obligat să-i achite acestuia 7,5 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral.

ULTIMA ORĂ/ Vlad Filat a fost ACHITAT în dosarul privind spălarea de bani. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii”