Platforma pentru Egalitate de Gen a constatat peste 74 de cazuri de mesaje sexiste și discurs instigator la discriminare în spațiul public de la începutul campaniei electorale
Peste 74 de cazuri de mesaje sexiste și discurs instigator la discriminare în spațiul public, precum și de violență împotriva femeilor în alegeri au fost raportate prin intermediul platformei www.gender.monitor.md, relevă un raport al Platformei pentru Egalitate de Gen.
Reprezentanții Platformei au constatat că fenomenul violenței față de femei este tot mai prezent în spațiul public, chiar de când s-a început campania electorală. Aceștia spun că în pofida unui început calm de campanie, se atestă o creștere exponențială, cu caracter de campanie organizată a hărțuirii și atacurilor asupra unei singure candidate, Maia Sandu, în special din partea contracandidaților, precum și a exponenților partinici.
De asemenea, în spațiul public se atestă în continuare lipsa desăvârșită a utilizării formelor de feminin de către reprezentanții mass-media în raport cu candidatele, precum și de candidate și candidați.
Potrivit sursei, dezbaterile televizate, în special, au fost dominate de prezența bărbaților candidați, deoarece Violeta Ivanov a refuzat participarea fără a delega reprezentanți/reprezentante, excepție fiind participarea la emisiunea de dezbateri de la televiziunea publică M1, iar Maia Sandu a delegat preponderent reprezentanți bărbați, iar unele intimidări au fost îndreptate și împotriva exponentelor mass-media precum moderatoare și jurnaliste.
Reprezentanții platformei au mai constatat că în programele electorale ale candidaților lipsea problematica formulată direct sau indirect și soluțiile circumscrise dimensiunii de gen, iar femeile în calitatea lor de exponente ale societății sunt rar menționate inclusiv în declarații, ci preponderent doar în rol matern. Totodată, absența subiectelor care ar viza dimensiunea de gen a fost resimțită și în cadrul dezbaterilor electorale, inclusiv din partea moderatorilor. Derapajele și discursurile discriminatorii și sexiste nu au fost taxate.
Astfel, discursul discriminatoriu și sexist, cu stigmatizări ale grupurilor vulnerabile și invizibile s-a intensificat cu apropierea datei alegerilor din primul tur de scrutin și s-a transformat treptat în campanie organizată contra societății civile, inclusiv contra mass-mediei, în speță contra cauzelor promovate și a realizărilor marcante de-a lungul anilor.
Discriminarea femeilor în alegeri, în diverse forme, rămâne a fi una cu caracter sistemic, partinic și instituționalizat. Mai mult, au crescut șansele incidenței unor atacuri concertate, în special, contra unei candidate. Acest fenomen afectează, în general, participarea femeilor nu doar în alegeri, dar și în viața publică, precum participarea la luarea deciziilor.
„Constatăm cu regret că protagoniștii sexismelor, incitărilor la discriminare și a violenței față de femei au recurs în repetate rânduri la diverse expresii sexiste și denigratoare. Astfel, au făcut uz de mesaje sexiste în campania pentru alegerile prezidențiale: Președintele în exercițiu și candidatul independent Igor Dodon, deputatul PSRM Bogdan Țîrdea, candidatul Renato Usatîi, candidatul Andrei Năstase, jurnalistul Valeriu Reniță. Consemnăm că o serie de surse mass-media politic afiliate au preluat în mod concertat declarațiile și opiniile discriminatorii și le-au amplificat mesajul”, au menționat membrii Platformei într-un comunicat de presă.
Platforma www.gender.monitor.md a fost lansată pe 8 octombrie 2020.
Platforma pentru Egalitate de Gen recomandă: Semnalarea sexismelor și a violenței față de femei în alegeri (VIFA) pe platforma www.gender.monitor.md; Instruirea candidaților și candidatelor, precum și a exponenților partinici în domeniul drepturilor omului și a discursului non-sexist; Denunțarea sexismelor de către mass-media, în special în cadrul dezbaterilor, inclusiv atenționarea participantelor/participanților în cazuri de utilizare a practicilor discriminatorii și a mesajelor sexiste; Utilizarea formelor de feminin de către candidate și candidați și în raport cu candidatele.