Platforma DA anunță că a contestat la Curtea Constituțională încă 2 proiecte de lege aprobate de coaliția neformală PSRM-Șor-Pentru Moldova
Deputații Platformei Demnitate și Adevăr au contestat la Curtea Constituționale 2 proiecte de lege aprobate de coaliția neformală din Parlament, anunță președintele formațiunii, Andrei Năstase. Este vorba despre acele modificări la cadrul legislativ privind activitatea farmaceutică și noua lege privind funcționarea limbilor vorbite în Republica Moldova.
Potrivit lui Andrei Năstase, aceste modificări se fac de actuala guvernare intenționat și se încearcă astfel compromiterea Curții Constituționale.
„Dodon, Plahotniuc și Șor prin interpuși nu fac decât să compromită atât parlamentul, cât și mai grav Curtea Constituțională. Toți cei care obligă opoziția să lupte pentru orice cuvânt din legile strâmbe adoptate, vor sa instituționalizeze și să instaureze dictatura mafiei și oligarhiei cu gulere albe. Republica Moldova se află din nou la marginea prapastiei”, a declarat Năstase.
Liderul Platformei DA spune că toate legile aprobate sunt examinate cu atenție de deputații formațiunii și fac un apel tuturor colegilor din Parlament să fie atenți atunci când sesizează Curtea Constituțională pentru a veni cu argumente valide și bine argumentate.
Deputatul Dinu Plângău spune că formațiunea pe care o reprezintă a trimis deja 5 sesizări la Curtea Constituțională și nu exclude că vor fi contestate și alte decizii care au fost luate de Parlament în seara zilei de miercuri, 16 decembrie.
Ultimele 2 sesizări, au fost transmise curții în această dimineață și țin de modificările legii care țin de activitatea farmaceutică prin care vor fi permise farmaciile mobile și cea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova și care oferă limbii ruse un statut special.
Potrivit deputatului Platformei DA, Liviu Vovc, aprobarea amendamentelor privind activitatea farmaceutică a fost făcută cu grave abateri de la legislație și pelângă contestarea în Curtea Constituțională, a sesizat și Procuratura Generală.
„În comisie, acest proiect nu a avut numărul necesar de voturi, 3 la 3, respectiv a rămăs la discreția plenului. La ședința Parlamentului, președintele Comisiei, Vladimir Odnostalco a citit un alt raport care spune că în unanimitate s-a votat la comisie. Am sesizat Procuratura Generală pentru fals in acte și facem un apel public președintei Parlamentului să nu transmită la promulgare că a fost votată ilegal”, a declarat Vovc.
Miercuri noaptea, 16 decembrie, pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor au votat proiectele bugetelor anuale în două lecturi, lectură finală. Tot în ședința de miercuri deputații PSRM – ȘOR au votat un alt pachet de legi, printre care legea cu privire la anularea „legii miliardului”, legile cu privire la UTA Găgăuzia, legea cu privire la statutul special pentru limbii ruse, dar și legea privind modificarea Legii nr. 1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică.