Principală  —  Ştiri   —   Plan pentru reintegrare completă a…

Plan pentru reintegrare completă a regiunii separatiste Transnistria, pregătit de o firmă de consultanță

Moldova pregătește terenul pentru o încercare de reintegrare completă a regiunii separatiste Transnistria, arată cotidianul spaniol El Pais, care prezintă planul realizat de o companie de consultanță și care ar urma să fie prezentat guvernului de la Chișinău. Planul nu este asumat oficial în acest moment de guvern și nu e clar dacă va exista o astfel de asumare, potrivit G4Media.

Această foaie de parcurs prevede o unificare treptată, un referendum și plecarea soldaților ruși staționați în teritoriul separatist. Invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a creat indirect condiții unice pe care Moldova intenționează să le folosească pentru a relansa reintegrarea economică și politică a Transnistriei, un teritoriu separatist majoritar pro-rus care s-a proclamat independent în 1990, potrivit El Pais.

Odată cu această perspectivă, a apărut o nouă oportunitate de a face progrese în căutarea unei soluții pentru conflictul înghețat din Transnistria. Autoritățile moldovene ar putea prelua controlul deplin asupra securității și ordinii publice în teritoriu până în 2038, conform unui document la care EL PAÍS a avut acces și care a fost elaborat de o firmă de consultanță la cererea guvernului proeuropean, care urmărește o recuperare treptată a teritoriului după modelul unificării germane. Ambele părți au acumulat decenii de tensiune, autoritățile separatiste chiar au solicitat protecția Rusiei în februarie anul trecut, iar guvernul moldovean s-a confruntat cu încercări de destabilizare puse pe seama grupurilor pro-ruse încă de la începutul războiului din Ucraina.


După mai mulți ani de reforme treptate în vederea reintegrării, planul prevede un referendum și plecarea trupelor ruse, care ar trebui să aibă loc la cererea autorităților transnistrene. Rusia menține în prezent 500 de soldați desfășurați la punctele de control din regiune ca așa-numite forțe de menținere a păcii și alți 1.500 aparținând Grupului Operațional al Trupelor Ruse (GOTR), moștenitor al Armatei a 14-a sovietice.
Potrivit textului, reintegrarea ar urma să facă primii pași în acest an prin încercarea de a conveni cu Transnistria asupra unei noi formări pentru judecătorii, procurorii și avocații din regiune. În anul următor, ar urma să fie pusă în aplicare o compensație tranzitorie pentru creșterea prețului la gaz, transnistrenii urmând să plătească costul pieței în locul sumei derizorii pe care o plătesc în prezent datorită livrărilor gratuite de gaz ale Moscovei.


În 2026, dacă planul va continua, se va încerca fuzionarea registrelor administrațiilor și efectuarea unui recensământ general al populației regiunii, estimată în prezent la o jumătate de milion. Un an mai târziu, proiectul ar intra într-o fază delicată, cu posibila organizare a unui referendum de reintegrare, desființarea actualelor forțe de securitate din Transnistria și desfășurarea unei misiuni internaționale. Potrivit raportului, cheltuielile pentru această primă fază ar depăși 550 de milioane de euro, o sumă considerabilă având în vedere că PIB-ul național este de aproximativ 15,3 miliarde de euro pe an, iar PIB-ul Transnistriei este de 930 de milioane de euro.
Între 2028 și 2031, conform foii de parcurs, ar urma să fie abordată eliminarea rublei transnistrene și includerea acesteia în moneda națională – leul moldovenesc -, precum și unificarea fiscală. De asemenea, ar urma să se pună în aplicare un program de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, să se sprijine instituțiile regionale cu finanțare de stat și să se reformeze sistemul de pensii, stabilind o pensie minimă pe ambele maluri ale Nistrului.


Compania de consultanță recomandă ca Chișinăul să se pregătească să ofere asistență regiunii atunci când subvenția Rusiei pentru gaz nu va mai exista, deoarece se presupune că se va confrunta cu un număr potențial ridicat de persoane strămutate intern din cauza crizei economice regionale care se preconizează că va urma. Raportul solicită supravegherea băncilor pentru a preveni posibile crize financiare și, mai presus de toate, să nu recunoască nicio datorie legată de consumul de gaze – se estimează că Transnistria datorează Gazprom peste 650 de milioane de euro pentru gazul pe care l-a primit la un preț foarte scăzut de la independența sa unilaterală. În prezent, drumul spre reintegrare este la început, dar o premisă este certă: Moldova depinde de sprijinul financiar al partenerilor săi occidentali pentru acest efort, scrie G4Media.