Peste jumătate de milion de cereri au fost depuse pentru compensații la energie în sezonul rece 2024-2025
Până pe 18 noiembrie 2024, au fost depuse 506.621 de cereri pentru compensații la energie în sezonul rece 2024-2025, dintre care peste 200 de mii au fost completate cu ajutorul registratorilor, informează ministerul Muncii și Protecției Sociale. În acest sezon, autoritățile au venit cu unele modificări, astfel încât compensațiile pentru energie se vor acorda sub formă monetară direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă, NU în facturi, așa cum a fost anterior.
Prin intermediul Liniei verzi a programului, a fost oferită asistență la 33.660 persoane. Pentru întrebări legate de procesul de înregistrare, cetățenii pot contacta gratuit Linia verde la numărul:
0 8000 5000 – luni-vineri între 08:00 și 18:00 și sâmbătă între 10:00 și 16:00.
Pentru a beneficia de compensațiile pentru luna noiembrie, persoanele interesate trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie.
Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.
În acest sezon, autoritățile vin cu unele modificări, astfel încât compensațiile pentru energie se vor acorda sub formă monetară direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă, NU în facturi, așa cum a fost anterior. Consumatorii casnici pot solicita compensații pentru perioada rece a anului, care include lunile noiembrie-martie.
O altă noutate este că, în acest an, la atribuirea compensațiilor pentru sezonul rece 2024-2025 nu se mai utilizează categoriile de vulnerabilitate. Decizia de acordare a compensației și valoarea compensației se calculează individual pentru fiecare consumator de către sistemul informațional „Vulnerabilitatea Energetică”.
Pentru a beneficia de compensația la energie, compensațiile trebuie să întrunească următoarele condiții:
- ați plătit pentru încălzire, în medie, echivalentul a mai puțin de 350m3 de gaze naturale pe lună în sezonul precedent.
- valoarea cumulată a cotelor-părți din imobile ale membrilor gospodăriei nu depășește 2.5 milioane de lei;
- venitul cumulat din dividendele membrilor gospodăriei pentru anul 2023 este mai mic de 300 000 de lei;
- ați locuit pe teritoriul Republicii Moldova minim 8 luni în ultimele 12 luni, la fel și toți locatarii incluși în cerere.
În sezonul 2023-2024, peste 750 de mii de gospodării au beneficiat de compensații, dintre care aproape o treime se încălzesc pe bază de lemne. Mai bine de jumătate dintre gospodăriile beneficiare s-au înregistrat în sistem cu ajutorul registratorilor. În sezonul rece precedent, programul a beneficiat de sprijin financiar din partea Italiei, Suediei și Cehiei.