Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Peste două mii de cazuri…

Peste două mii de cazuri de neconcordanțe în facturile pentru gaze naturale, identificate de furnizor. Ce trebuie să facă cetățenii care nu au primit compensații conform gradului de vulnerabilitate

Reprezentanții S.A. „Moldovagaz” informează că a primit în ultimele săptămâni „o mulțime de solicitări” de la consumatorii casnici de gaze naturale în legătură cu facturile primite pentru perioada noiembrie-decembrie 2022. Mai exact, potrivit unui comunicat al companiei, au fost identificate circa 2 mii de cazuri de neconcordanțe privind gradul de vulnerabilitate energetică acordat de autorități și compensațiile incluse în facturile la gaze naturale.

În acest sens, furnizorul subliniază că atribuirea nivelului de vulnerabilitate este competența Ministerului Muncii și Protecției Sociale, iar S.A. „Moldovagaz” nu are dreptul să influențeze atribuirea inițială a nivelului de vulnerabilitate energetică, nici să-l schimbe ulterior.

„De cele mai multe ori, aceștia indică o discrepanță între nivelul de vulnerabilitate indicat în factură față de nivelul atribuit în contul personal al consumatorului, lipsa recalculării compensației pentru luna noiembrie 2022 în luna decembrie a anului trecut, precum și cuantumul compensației acordate în general”, menționează Moldovagaz.

Într-o astfel de situație, compania recomandă consumatorilor să apeleze la „linia verde” guvernamentală 0 8000 5000, sau la adresa de e-mail support@compensatii.gov.md a Guvernului.

„După efectuarea modificărilor corespunzătoare în baza de date de către Ministerului Muncii și Protecției Sociale, furnizorul va primi un temei legal pentru efectuarea modificărilor în propria bază de date de consumatori”, se mai arată în comunicat.

În cazul în care în factură nu este indicată recalcularea compensației pentru perioadele anterioare de consum, atunci în conformitate cu clauza 56 din Regulamentul nr. 704 din 05 octombrie 2022, SA „Moldovagaz” va efectua toate modificările și completările in facturi în baza informației actualizate primite din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale în lunile următoare”, se mai arată în comunicat.

Pe 23 noiembrie curent, Cabinetul de miniștri a aprobat volumele maxime compensate și prețurile energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:

– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.