Peste 80 de profesori ruși și-au pierdut locul de muncă pentru poziția lor anti-război. În majoritatea cazurilor, presiunea asupra cadrelor didactice a început în urma denunțurilor scrise de elevi sau de părinții acestora
Forțele de ordine din Rusia au inițiat 106 cazuri administrative și 23 de cazuri penale împotriva profesorilor care au exprimat o poziție anti-război, iar 82 de profesori au trebuit să demisioneze, arată datele unui studiu realizat de OVD-Info, scrie The Moscow Times. În total, activiștii pentru drepturile omului au identificat 148 de cazuri de presiuni asupra profesorilor.
Cel mai adesea profesorii au fost concediați din universități ‒ de 43 de ori. În școli au fost înregistrate 33 de cazuri de acest fel, de cinci ori profesorii au fost concediați din instituții de învățământ special, două concedieri au avut loc în instituțiile de învățământ suplimentar și una dintr-o organizație de învățământ primar.
Activiștii pentru drepturile omului remarcă faptul că, în 51 de cazuri, presiunea asupra profesorilor a început cu un denunț care afirma că un anumit profesor a exprimat o poziție anti-război. Mai mult de 50% dintre denunțuri au fost făcute împotriva profesorilor de școală, 27% ‒ împotriva profesorilor din instituțiile de învățământ superior, 14 % ‒ împotriva profesorilor din organizațiile de învățământ suplimentar, 8% ‒ împotriva angajaților din instituțiile de învățământ secundar specializat și 2% ‒ împotriva angajaților din grădinițe.
De cele mai multe ori, denunțurile au fost scrise chiar de elevi sau de părinții acestora, fiind înregistrate 22 de astfel de cazuri. De patru ori, profesorii au fost denunțați de colegii lor, de același număr de ori de conducerea lor și de trei ori de activiștii Z. Într-un caz, autorii denunțului au fost deputații cărora o profesoară le-a adresat o scrisoare împotriva războiului.
Motivul pentru 57% din denunțuri a fost declarațiile verbale în clase sau în prezența elevilor sau studenților, în unele cazuri profesorii au negând faptul că ar fi făcut astfel de declarații. Un alt motiv de denunțare (14%) a fost reprezentat de postările profesorilor pe internet.