Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Peste 500 de incidente au…

Peste 500 de incidente au fost înregistrate de Promo-LEX până la ora 14:00. Care sunt cele mai frecvente abateri

sursa imaginii: Promo-LEX

544 de incidente au fost semnalate de către observatorii Promo-Lex până la ora 14:00. De la ora 09:00 până la 14:00 s-au confirmat 316 de incidente la secțiile de votare din țară și de peste hotare. Precizările au fost făcute de către Nicolae Panfil, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

Astfel, din totalul de 614 de secții de votare, 224 nu sunt accesibile pentru persoanele cu deficiențe locomotorii. În 271 de secții de votare din cele 614 cuprinse în eșantion în intervalul 09:30-12:30 observatorii Promo-LEX au semnalat situații de aglomerație atât în incinta secțiilor de votare, cât și în interior. De asemenea, pentru intervalul respectiv în cel puțin 12 secții de votare din 30 deschise pentru alegători din regiunea transnistreană și în cel puțin 48 de secții din 65 deschise pentru alegătorii din diasporă în care există și observatori Promo-LEX au fost atestate aglomerații.

Incidente legate de omisiunea asigurării ordinii secției de votare și-n raza de 100 de metri de la secția de votare:

Prezența materialelor de publicitate, afișe, panouri electorale 12 de cazuri, la Cățeleni, Cobusca Nouă, Ciorescu etc;

Agitație electorală în perimetrul secției de votare sau chiar în incinta secției de votare au fost constatate alte 6 de cazuri în secțiile din Bălți, sec. Râșcani, Cahul, sec. Botanica;

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 m au fost constatate cel puțin 22 de cazuri în Trușeni, Cahul, Dumitreni, Piatra, Sângerei, Hârbovăț, Vadului lui Isac, Mărcăuți, Dănceni, Limbenii Vechi, Mileștii Mici, Bălți;

O situație aparte, prezența unor persoane în afara secțiilor de votare, în special în diaspora, care înregistrează fluxul de cetățeni care vin la secțiile de votare, astfel de situații sunt înregistrate la Bologna, a Roma,  la Milano, la Rimini, la Barcelona,  la Stuttgart, dar și-n satul Grigorievca, din Căușeni. Prezența acestor persoane poate indica asupra unor indicații pe de o parte, de a intimida alegătorii, în sensul în care informația ar putea să fie utilizată ulterior pentru a identifica câteva persoane sau este o informație care se colectează pentru a verifica prezența la vot, în sensul în care au fost zvonuri sau au fost anumite discuții în turul 1 de scrutin despre faptul că în diasporă nu ar fi fost de fapt atât de mulți cetățeni prezenți. Acest lucru este de fapt îngrijorător că nu știm scopul acestor persoane care se află în adiacentul secțiilor de votare și cum ar putea fi utilizate ulterior aceste înregistrări.” 

Încălcarea secretului votului este o altă problemă, un alt tip de incident, au fost înregistrare 88 de cazuri în intervalul 09:00-14:00 în Sângerei, Clișova, sec. Ciocana, Durlești, sec. Râșcani, Ungheni, Ciorescu, Bădiceni, Mileștii Mici, Sociteni etc. Astfel de cazuri au fost înregistrare și-n Istanbul, Dublin, Northampton.            

6 cazuri de votare nejustificată în grup au fost raportate în Rezina, Orhei, Cimișlia, Durlești, Cahul și Puhoi.    

Incidente legate de influențarea votului  

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina votul alegătorilor – au fost atestate 5 cazuri, conform Promo-LEX. Două dintre acestea în sec. Râșcani, Rezina, Transnistria și un caz la Istanbul. Doi dintre alegătorii din rândul celor ce așteaptau să voteze discutau despre recompense financiare și anume: „-Azi au să dea bani? Am înțeles că data trecută au dat câte 100 dolari. – Nu, nu cred. Se pare că banii au fost confiscați la vama.”  

7 cazuri au fost raportate cu privire la transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă), două – la Căușeni, trei – Transnistria, sec. Buiucani și Istanbul. 

Cazuri de intimidare sau acte de violență cu implicarea alegătorilor, membrilor BESV, observatorilor, mass-media sau altor persoane – 3 cazuri, la Chișinău, Dubăsari și Edineț. 

Incidente legate de organizarea votării 

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 21 cazuri, la Chișinău și în satele din raioanele Soroca, Edineț, Ialoveni, Rezina, 

23 de cazuri au fost înregistrate de întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale la Chișinău, Florești, Anenii Noi, Orhei, Ocnița, Hâncești, etc. 

Încetarea/ suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 7 cazuri la Chișinău și Sângerei. 

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (erori tehnice, probleme ce țin de înscrierea alegătorilor etc.) – 34 cazuri, marea majoritate în Chișinău, câteva la Bălți, Soroca, Drochia, Briceni, Anenii Noi.

Deficiențe în listele electorale – 39 cazuri și alte cazuri 27 au fost raportate.

Promo-LEX pune la dispoziția cetățenilor o adresă de e-mail și un număr de telefon la care vor putea semnala anumite nereguli ale procesului electoral, pentru ziua alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, așa cum a fost și în ziua alegerilor din 20 octombrie.

Astfel, în situația în care ați fost martorii unei situații mai puțin obișnuite, vă îndemnăm să contactați Asociația la adresa: sesizare@promolex.md sau la numărul de telefon: 068 43 83 23, valabil și pentru Viber, Telegram sau Whatsapp.

Duminică, 3 noiembrie 2024, cetățenii R. Moldova își aleg președintele pentru următorii patru ani în cadrul unuia dintre cele mai importante scrutine din istoria țării. Lupta pentru fotoliul de președinte al țării se dă între candidații Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.