Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 50 de baraje ilegale…

Peste 50 de baraje ilegale care au fost construite pe râurile din țară, demolate de autorități

Sursa: Ministerul Mediului

Ministerul Mediului a informat că, în urma acțiunilor desfășurate de grupul de lucru pentru inspectarea râurilor, în ultima lună au fost demolate 51 de baraje construite ilegal pe cursurile de apă din țară, care ar fi limitat accesul la apă pentru cetățeni, dar și ar fi modificat cursul natural al râurilor. 

Conform unui comunicat de presă, Inspectoratul pentru Protecția Mediului și autoritățile locale au intervenit și au demolat baraje ilegale de pe mai multe râuri:

  • 9 baraje demolate pe râul Ciulucul Mare, în localitățile Bilicenii Vechi, Sîngerei și Copăceni;
  • 4 baraje de pe râul Ialpugel în Congazcicul de Sus;
  • Alte baraje demolate de pe râurile Draghiște, Ciuhur, Ciorna, Ichel și altele.

Grupul de lucru va continua să desfășoare acțiuni de inspectare și monitorizare a râurilor, iar Ministerul Mediului îndeamnă toți cetățenii care observă astfel de activități ilegale în jurul râurilor să contribuie la protecția mediului prin sesizări.

Măsurile întreprinse de autorități vin după ploile abundente de la mijlocul lunii septembrie, care au produs inundații. Pe parcursul celor trei zile de activitate în regim de urgență, structurile de forță ale statului și autoritățile publice au gestionat și monitorizat peste 402 misiuni pentru lichidarea efectelor ploilor abundente.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit atunci în 214 situații de urgență, majoritatea constând în pomparea apei din gospodării. Cele mai multe intervenții au avut loc în centrul țării, cu 145 de misiuni, urmate de 77 de intervenții în sudul Republicii Moldova. De asemenea, 42 de drumuri naționale au fost afectate de inundații, iar 30 de trasee au fost complet inundate.

Guvernul a aprobat la 25 septembrie modificarea regulamentului privind procedura de elaborare și de revizuire a planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic. Măsurile vin pentru ca resursele de apă să fie gestionate mai eficient, iar exploatarea acestora va fi strict monitorizată, pentru a reduce riscurile de producere a inundațiilor, dar și de poluare a apei, se arată în comunicatul de presă al Executivului.

A fost introdusă obligativitatea efectuării expertizei tehnice a construcțiilor hidrotehnice construite până în anul 1991, dar și obligativitatea administratorilor de baraje de a transmite trimestrial registrul de observație asupra nivelului apei în lacurile de acumulare, iazuri și heleștee.