Peste 400 de tone de semințe de grâu de toamnă, vor ajunge în această săptămână la 175 de fermieri din raioanele grav afectate de secetă
Peste 400 de tone de semințe de grâu de toamnă, oferite de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) vor ajunge în această săptămână la 175 de fermieri din raioanele grav afectate de secetă printre care Ștefan Vodă, Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Cantemir, Cahul, Taraclia, Florești, Nisporeni și Telenești. Finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Guvernul Elveției, proiectul „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice” asigură semințe de calitate superioară, rezistente la secetă, boli și temperaturi extreme, pentru a ajuta fermierii să-și revină după pierderile suferite, scrie Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Această inițiativă completează alte intervenții FAO, desfășurate în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, susținute de Guvernul Japoniei, Austriei și Elveției. Începând din 2022, au fost distribuite fermierilor din întreaga țară inputuri agricole esențiale, precum semințe de porumb, fertilizanți, semințe de lucernă, semințe de legume, tuberculi de cartofi și furaje pentru animale. Programul de sprijin de urgență, care va continua până în decembrie 2024, beneficiază aproximativ 17 mii de fermieri și gospodării casnice.
„La evenimentul de distribuire a semințelor, secretarul de stat Vasile Șarban a fost prezent și a subliniat importanța acestui ajutor, menționând că această inițiativă este parte a unui efort mai amplu de susținere a agriculturii naționale. Proiectul asigură semințe de calitate superioară, rezistente la secetă, boli și temperaturi extreme, pentru a sprijini refacerea culturilor agricole. Cantitățile distribuite variază între 30 și 90 kg per hectar, în funcție de gravitatea pierderilor suferite, iar fiecare fermier poate primi până la 8 tone de semințe”, se arată în comunicatul de presă al ministerului.
VIDEO/ Criză în agricultură: două secete, pierderi pentru fermieri și ajutoare întârziate
Anul 2024 a fost marcat de temperaturi record în toată lumea, iar Republica Moldova nu a făcut excepție. Timp de două săptămâni, temperaturile s-au menținut peste 40 de grade Celsius, afectând grav domeniul agriculturii.
Sectorul agricol este principala sursă de venit în Moldova. În acest sector este angajată aproximativ o treime din forța de muncă. Agricultorii moldoveni au organizat proteste și au cerut instituirea stării de urgență. Însă, până-n prezent, autoritățile au creat doar o comisie specială în vederea elaborării măsurilor pentru depășirea crizei.