Peste 340 de mii de gospodării au depus, în prima săptămână, cerere pentru compensații
Circa 340 de mii de cereri au fost depuse pentru compensarea costurilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025, în primele 7 zile, dintre care aproximativ 160 de mii au fost completate cu ajutorul registratorilor. De la lansarea programului, în total, au fost soluționate peste 23 de mii de solicitări prin intermediul liniei verzi, comunică Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
La atribuirea compensațiilor nu se mai utilizează categoriile de vulnerabilitate
Pentru al treilea an consecutiv, Guvernul va oferi compensații la energie gospodăriilor vulnerabile prin programul „Ajutor la contor”. În acest sezon, valoarea compensațiilor va fi stabilită pentru fiecare gospodărie în funcție de venituri, numărul de persoane care locuiesc împreună, statutul acestora (persoană cu dizabilitate severă, copil, pensionar, student cu frecvență la zi, șomer), tipul sursei principale de încălzire a locuinței etc. În acest an, la atribuirea compensațiilor pentru sezonul rece 2024-2025 nu se mai utilizează categoriile de vulnerabilitate. Decizia de acordare a compensației și valoarea compensației se calculează individual pentru fiecare consumator de către sistemul informațional „Vulnerabilitatea Energetică”. Astfel, gospodăriile cu venituri reduse vor beneficia de o compensație mai mare.
De asemnea, autoritățile vin cu unele modificări, astfel încât compensațiile pentru energie se vor acorda sub formă monetară direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă, nu în facturi, așa cum a fost anterior. Consumatorii casnici pot solicita compensații pentru perioada rece a anului, care include lunile noiembrie-martie.
„Cea mai eficientă metodă”
Întrebat care au fost motivele care au stat la baza deciziei de a nu mai oferi compensații la energie în facturi, ci pe carduri bancare sau la Poștă, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că „experiența”, adică circa 40% din suma compensațiilor oferite anul trecut, ar fi arătat că este „cea mai eficientă metodă”.
„Anul trecut, aproximativ 40% din bugetul pentru compensații l-am dat direct monetar. Când ai peste 12 furnizori de energie, cu procese interne de facturare, este o muncă foarte complicată, un calendar foarte îngust ca să ne asigurăm că avem toată diligență când oferim compensațiile în factură. Experiența noastră pe alte programe și experiența altor țări arată că, pe termen mediu, tranziția la plata monetară este cea mai eficientă. Noi putem să controlăm și este mai simplu de administrat din perspectiva Ministerului. APRA (Ajutorul pentru perioada rece a anului) era un program în care era o compensație monetară.
Noi am recurs la compensații direct în factură într-o situație de criză, în care am avut foarte puțin timp să clarificăm toate procesele și am avut o deschidere mare din partea furnizorilor de energie. După doi ani de asemenea experiență, am decis să tranziționăm la un model clasic în care Guvernul oferă suport monetar, iar gospodăriile utilizează acest sprijin pentru a achita facturile sau alte necesități în gospodărie”, a explicat ministrul Alexei Buzu.
Pentru a beneficia de compensații la energie, consumatorii casnici trebuie să completeze cererea online sau la asistentul social până pe 28 noiembrie 2024, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut, conform informațiilor disponibile pe platformă. Pe perioada sezonului rece, cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.
Consumatorii eligibili pot beneficia de compensații dacă încălzesc gospodăria pe bază de gaze naturale, energie termică, energie electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).
Pentru a beneficia de compensația la energie, compensațiile trebuie să întrunească următoarele condiții:
- ați plătit pentru încălzire, în medie, echivalentul a mai puțin de 350m3 de gaze naturale pe lună în sezonul precedent;
- valoarea cumulată a cotelor-părți din imobile ale membrilor gospodăriei nu depășește 2.5 milioane de lei;
- venitul cumulat din dividendele membrilor gospodăriei pentru anul 2023 este mai mic de 300 000 de lei;
- ați locuit pe teritoriul Republicii Moldova minim 8 luni în ultimele 12 luni, la fel și toți locatarii incluși în cerere.
Cum pot primi banii?
Compensația poată fi primită prin următoarele modalități:
- pe contul bancar la care este atașat cardul social (dacă sunteți sau ați fost beneficiar al altor plăți sociale de la Casa Națională de Asigurări Sociale, cum ar fi pensia, indemnizația de maternitate sau pentru îngrijirea copilului etc);
- pe contul bancar personal (dacă la completarea cererii ați indicat această opțiune și codul IBAN al contului);
- la orice oficiu poștal din Republica Moldova (dacă nu aveți card social și dacă nu ați indicat un cont bancar).
În sezonul 2023-2024, peste 750 de mii de gospodării au beneficiat de compensații, dintre care aproape o treime se încălzesc pe bază de lemne. Mai bine de jumătate dintre gospodăriile beneficiare s-au înregistrat în sistem cu ajutorul registratorilor. În sezonul rece precedent, programul a beneficiat de sprijin financiar din partea Italiei, Suediei și Cehiei.