Peste 2000 de persoane se tratează de COVID-19 la domiciliu. Suma pe care trebuie să o scoată din buzunar pentru tratament
În Republica Moldova, tratamentul la domiciliu a persoanelor infectate cu COVID-19, dar cu simptome ușoare a început pe 10 aprilie 2020. Astfel, din acea zi și până astăzi, 26 iunie, 5267 de persoane s-au tratat de acasă sub monitorizarea constantă a medicilor de familie, raportează vineri, 26 iunie, reprezentanții Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale(MSMPS).
În prezent, în tratament activ la domiciliu se află 2731 de pacienți cu forme ușoare de COVID–19, iar 2050 de persoane s-au vindecat deja, fiind monitorizate în continuare de către medicul de familie.
„Tratamentul la domiciliu se realizează în conformitate cu protocolul clinic standartizat pentru medicii de familie. Tratamentul repectiv este destinat formelor ușoare ale infecției COVID-19. Este un tratament simptomatic care ține nemijlocit de simptomele înregistrate la persoanele infectate”, au susținut reprezentanții MSMPS.
Potrivit reprezentanților MSMPS, suma pe care trebuie să scoată din buzunar pentru tratament pacienții cu forme ușoare de COVID–19 ajunge la 200-300 de lei.
„Este un tratament simplu, ieftin, accesibil pentru toate persoanele. Acesta ajunge la 200-300 de lei. Cei care zic că au cheltuit o sumă enormă de bani pentru tratament ar fi trebuit să fie realizat în condiții de staționar. Persoanele care se tratează de acasă sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, care nu suferă de maladii cronice. Compesanrea tratamentului la domiciliu, reeșind din cele sus menționate nu ar fi rezonabilă”.
Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 15 453 de cazuri.
Totodată, reprezentanții MSMPS au anunțat opt noi decese provocate de infecția cu noul timp de coronavirus. Astfel, bilanțul deceselor a ajuns la 510.
Totodată, reprezentanții ministerului anunță că 449 persoane se află în stare gravă.
În același timp, 8765 persoane s-au vindecat.