Peste 200 de artiști cer protecție împotriva utilizării inteligenței artificiale care le imită vocile: „Acest asalt asupra creativităţii umane trebuie oprit”
O scrisoare semnată de peste 200 de muzicieni internaționali solicită protecție împotriva utilizării inteligenței artificiale care imită asemănările, vocile și sunetele artiștilor și cere firmelor de tehnologie să se oblige să nu dezvolte instrumente de inteligență artificială care să înlocuiască creatorii umani, scrie The Guardian.
Scrisoarea a fost emisă de grupul de advocacy Artist Rights Alliance. Printre semnatari se numără Billie Eilish, J Balvin, Nicki Minaj, Imagine Dragons și Camila Cabello. De asemenea, au semnat și succesorii lui Frank Sinatra și Bob Marley.
„Acest asalt asupra creativităţii umane trebuie oprit. Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării prădătoare a inteligenţei artificiale pentru a fura vocile artiştilor profesionişti, pentru a încălca drepturile creatorilor şi pentru a distruge ecosistemul muzical”, se arată în scrisoare.
Artiștii nu solicită însă interzicerea totală a utilizării inteligenţei artificiale în muzică sau în producţie, afirmând că o utilizare responsabilă a tehnologiei ar putea aduce beneficii industriei.
În ultimii ani, producătorii muzicali au folosit instrumente de inteligenţă artificială în diverse moduri, într-un caz folosind inteligenţa artificială pentru a izola vocea lui John Lennon dintr-o veche piesă demo şi a o folosi pentru a crea o „nouă” melodie Beatles, care a fost lansată anul trecut.
Scrisoarea Artist Rights Alliance face parte dintr-o reacţie la nivel de industrie din partea artiştilor şi a creatorilor împotriva utilizării inteligenţei artificiale generative, deoarece tehnologia continuă să prezinte probleme etice şi juridice legate de încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor de muncă.
„Unele dintre cele mai mari și mai puternice companii folosesc, fără permisiune, munca noastră pentru a antrena modele de inteligență artificială. Aceste eforturi vizează în mod direct înlocuirea muncii artiștilor umani cu cantități masive de „sunete” și „imagini” create de AI, care diluează substanțial fondul de drepturi de autor care este plătit artiștilor”, se explică în scrisoare.
Artist Rights Alliance este o organizație non-profit condusă de veterani din industria muzicală. Nu este clar cum a recrutat organizația artiștii care au semnat scrisoarea, notează The Guardian. Artist Rights Alliance nu a răspuns la o solicitare de comentarii pentru instituția de presă.