Peste 20 de persoane încarcerate de Kremlin au fost schimbate cu ruși deținuți în SUA și Europa. Reporterul WSJ – printre cei eliberați
Un schimb masiv de prizonieri între SUA și Rusia a avut loc joi, 1 august. Rusia l-a eliberat pe reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, dar și alți opozanți ruși și jurnaliști condamnați. Potrivit Wall Street Journal, acordul a fost încheiat după luni de negocieri dintre Germania, SUA și Rusia.
Wall Street Journal relatează că Moscova i-a eliberat și pe fostul pușcaș marin Paul Whelan, pe jurnalista Alsu Kurmasheva și pe Vladimir Kara-Murza, un disident ruso-britanic și editorialist laureat al Premiului Pulitzer, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare.
Rusia a eliberat, de asemenea, un număr de disidenți politici, scrie presa americană.
Acordul radical a implicat 24 de prizonieri din cel puțin 6 țări și a fost încheiat după luni de negocieri ale guvernelor din SUA, Rusia și Germania, conform WSJ.
„Înțelegerea care le-a asigurat libertatea a fost o performanță a diplomației. Unii dintre acești bărbați și femei au fost deținuți pe nedrept timp de ani de zile. Toți au îndurat suferințe inimaginabile și incertitudine. Astăzi, agonia lor a luat sfârșit”, a declarat Joe Biden, la câteva ore după eliberarea acestora, potrivit WSJ.
Schimbul elaborat joi, 1 august, a avut loc la cinci luni de la moartea neașteptată a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.
Statele Unite și Germania au sperat inițial că Navalnîi ar putea fi eliberat în cadrul unui acord amplu care a început să prindă contur la începutul acestui an, după ce Biden l-a invitat pe cancelarul german Olaf Scholz la Casa Albă.
ULTIMA ORĂ Opozantul rus Alexei Navalnîi a decedat – presa rusă
Putin și alți oficiali au vorbit din ce în ce mai mult despre realizarea unui schimb de prizonieri pentru Gershkovich și alți prizonieri, încă de la sfârșitul anului trecut.
Într-un interviu acordat în februarie lui Tucker Carlson, Putin a indicat că îl dorește în special pe Krasikov, care a împușcat un lider rebel în plină zi într-un parc public din inima capitalei germane în 2019.
Gershkovich – primul corespondent străin acuzat de spionaj în Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice – a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, sau FSB, în martie 2023, în timp ce se afla într-o călătorie de reportaj în Ekaterinburg, la aproximativ 900 de mile est de Moscova, relatează WSJ.
Totodată, printre cei eliberați se află și opozantul rus Vladimir Kara-Murza, activist politic și jurnalist în vârstă de 42 de ani.
Acesta a fost un protejat al lui Boris Nemțov și a fost vicepreședinte al organizației Rusia Deschisă, un ONG fondat de omul de afaceri rus și fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care a promovat societatea civilă și democrația în Rusia.
A fost ales, în 2012, în Consiliul Coordonator al Opoziției Ruse și a ocupat funcția de lider adjunct al Partidului pentru Libertatea Poporului din 2015 până în 2016.
În 2017, presa internațională scria că opozantul rus, Kara-Murza ar fi fost otrăvit, după cum el însăși susținea, de către regimul Putin, acest lucru întâmplându-se a doua oară, după ce același lucru i s-a mai întâmplat și în 2015, potrivit declarațiilor sale.
În aprilie 2022, Vladimir Kara-Murza a fost arestat sub acuzația de nerespectare a ordinelor poliției, iar mai târziu, arestarea sa a fost prelungită după ce au fost aduse noi acuzații de discreditare a armatei, iar în octombrie, alte acuzații de trădare au fost aduse împotriva lui.
Amnesty International și multe alte organizații consideră acuzațiile ca fiind motivate politic.
Vladimir Kara-Murza a criticat invazia rusă a Ucrainei din 2022, cerând sancțiuni „împotriva oficialilor ruși care se fac vinovați de abuzuri ale drepturilor omului și de corupție și l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin pentru modul în care sunt tratați disidenții politici în Rusia”, fapt pentru care, la 17 aprilie 2023, acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.
În octombrie 2022, Vladimir Kara-Murza a fost distins cu Premiul Václav Havel pentru Drepturile Omului.