Peste 180 de situații de urgență, circa 140 de localități parțial deconectate de la curentul electric și 10 trasee blocate. Datele prezentate de autorități după prima zi de ninsoare
Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în 182 situații de urgență, în ultimele 24 de ore. Misiunile salvatorilor și pompierilor au fost concentrate, în mare parte, pentru deblocarea mijloacelor de transport înzăpezite în urma condițiilor meteo nefavorabile, se arată într-un comunicat de presă publicat de IGSU în dimineața zilei de luni, 27 noiembrie.
Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale, peste 300 mijloace de transport au fost tractate de salvatori de pe trasee din Cahul, Căușeni, Basarabeasca, Leova, Dubăsari și Ialoveni, iar 774 de persoane „au fost ajutate să fie în siguranță”.
Intervenția angajaților IGSU a fost necesară și pentru deblocare a 7 ambulanțe în care se aflau 20 de persoane, dar și 8 autobuze cu 99 de oameni.
Totodată, salvatorii au întreprins 4 misiuni pentru furnizorii de energie electrică, pentru ca aceștia să poată ajunge la locurile destinate și pentru a restabili energia electrică.
„Conform informației oferite de distribuitorii de energie electrică, către dimineața zilei de 27 noiembrie mai rămân parțial deconectate de la curentul electric 139 de localități din 14 raioane. De către echipele specializate sunt întreprinse măsuri necesare pentru restabilirea consumatorilor. Conform Administrației de Stat a Drumurilor, în ultimele 24 de ore, la lucrări de curățare a zăpezii de pe partea carosabilă și împrăștierea materialului antiderapant, preponderent în centrul și sudul țării au fost implicate 460 de unități de tehnică și 466 de muncitori, fiind împrăștiate circa 4383 de tone de material antiderapant. Pe 27 noiembrie, către ora 06:00 rămân blocate 13 sectoare de drumuri în raioanele Comrat, Cimișlia, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Cantemir, Basarabeasca, Traclia, Dubăsari, Căinari, Criuleni, Ialoveni, Căușeni și Cahul. La moment pe traseele din republică se circulă în condiții de iarnă. IGSU continuă să monitorizeze situația în țara în urma ninsorilor abundente”, se mai menționează în comunicatul emis de IGSU.
În acest context, salvatorii îndemnă cetățenii să evite deplasare fără necesitate pe trasee naționale.
„În condiții meteorologice nefavorabile autovehiculele trebuie adaptate la condiții de iarnă și dotate cu pneuri corespunzătoare. În caz de deplasare urgentă, conducătorii auto trebuie să fie prudenți și să păstreze în portbagajul mașinii nisip, lopată și lanțuri, dar și să țină bateria telefonului încărcată. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze serviciul 112”, transmite Inspectoratul.
Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat luni dimineață că rămân blocate traseele:
- R- 32 Cahul – satul Balabanu
- M-3 Novosiolovca- Vulcănești- Giurgiulești
- R-35 Vișniovca- Cantemir- Comrat
- R-26 porțiunea Mihailovca – Cimișlia
- R-31 Tudora- Palanca
- R-2 Chișinău-Bender
- R-30 Ciobanovca – Troița Nouă
- M-5 Bulboaca
- Localitatea Tohatin spre satul Cheltuitori
- Strada Băcioii Noi- Drumul Băcioiului
Și Poliția de Frontieră a informat că traversarea camioanelor prin punctele de trecere a frontierei Leușeni-Albița, Cahul și Giurgiulești este restricționată. Autoritățile din România interzic temporar circulația camioanelor din cauza drumurilor publice blocate.
În plus, din cauza drumul înzăpezit între punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene Giurgiulești (R.Moldova) și Reni (Ucraina) a fost sistată circulația până la ameliorarea condițiilor meteo.
Punctul de trecere Cișmichioi și-a întrerupt activitatea din cauza deconectării energiei electrice și în același timp, blocarea drumului de acces.
De asemnea, din cauza drumului înzăpezit, rămâne a fi blocat accesul spre punctele de trecere a frontierei Ceadîr-Lunga 1 și Ceadîr-Lunga 2.
Toate celelalte puncte de trecere a frontierei activează în regim normal.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat din R. Moldova (SHS) a anunțat că până luni, la ora 13:00, se menține valabil codul galben de vânt puternic pe întreg teritoriu țării. În intervalul de timp, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.
Anterior, meteorologii anunțaseră cod portocaliu în sudul și centrul R. Moldova, până la sfârșitul zilei de duminică. SHS a avertizat că urmau precipitații puternice (25-45 l/m2), predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, și intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 18-23 m/s. „Izolat se vor forma depuneri de lapoviță, pe drumuri ghețuș și va viscoli”, anunțau meteorologii la început de weekend.
În regiunea de nord a fost cod galben. „Se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s, precipitații, predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, izolat puternice (15-25 l/m2). Izolat se vor forma depuneri de lapoviță”, potrivit datelor SHS.