Principală  —  IMPORTANTE   —   Peste 150 de mii de…

Peste 150 de mii de moldoveni aflați în afara țării și-au exprimat dreptul la vot. MAE: Mobilizarea diasporei reflectă dorința lor de a contribui la viitorul țării

Sursa foto: Colaj ZdG

Până la ora 16:30, la secțiile deschise în afara R. Moldova au votat circa 151,5 mii de cetățeni. Anterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă a mulțumit moldovenilor de peste hotare care participă la vot.

„Diaspora continuă să demonstreze un nivel crescut de implicare și participare, exprimându-și opiniile prin vot în diverse țări. Mobilizarea diasporei reflectă dorința lor de a contribui la viitorul țării, chiar dacă locuiesc în afara granițelor. Autoritățile au făcut eforturi pentru a facilita accesul la vot prin deschiderea unui număr mai mare de secții de votare în străinătate”, se arată în mesajul MAE.

Comisia Electorală Centrală a anunțat că, până la ora 15, și-au exercitat dreptul la vot 1,14 de milioane de oameni, ceea ce constituie peste 39% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, cu 6% mai mult decât erau la aceeași oră la alegerile prezidențiale din 2020.

Totodată, la referendum prezența la ora 15:00 era de peste 32%, cu un procent sub pragul de validare.

LIVE TEXT/ Alegeri 2024. La ora 16:00 au votat peste 1,14 milioane de oameni sau 39% din numărul alegătorilor – Ziarul de Gardă (zdg.md)

Duminică, 20 octombrie, în R. Moldova au loc referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al țării noastre. Alegătorii sunt așteptați la cele 2 219 secții de votare, dintre care 1 988 sunt deschise pe teritoriul R. Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului și 231 de secții de vot deschise în afara țării, în 37 de țări pentru alegătorii din diasporă, 3 dintre acestea fiind dedicate votului prin corespondență, conform unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Toate secțiile de votare din țară și-au început activitatea la ora 7:00, inclusiv cele 30 de secții organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului, unde procesul de vot a început fără incidente.

În listele electorale de bază sunt incluși 2 714 239 de alegători.