Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 130 de școli din…

Peste 130 de școli din țară vor fi dotate cu dispensere cu absorbante. Acestea vor fi oferite gratuit pe toată durata anului de studii

Sursa foto: radiochisinau.md

Peste 130 de instituții de învățământ general din țară vor fi dotate, pe parcursul lunii septembrie, cu boxe cu absorbante, care vor fi oferite gratuit elevelor, pe toată durata anului de studii, anunță Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova (MEC) într-un comunicat.

Această inițiativă este parte a Programului Școala EduLIFE, care include mai multe elemente-cheie: amenajarea și dotarea claselor prietenoase, a cabinetului psihologului școlar și al asistentei medicale; acces la educație pentru sănătate și activități nonformale; dotarea cu boxe și absorbante oferite gratuit elevelor. 

Rezultatele Programului-pilot au fost prezentate în cadrul Conferinței naționale privind sănătatea și igiena menstruală în școli „Nu mai sunt nevoită să plec acasă. În școala mea există absorbante”, care a adunat la Chișinău peste 100 de specialiști din țară și de peste hotare. 

În cadrul evenimentului, reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, Karina Nersesyan, a menționat că prezența produselor de igienă menstruală în școli ajută la prevenirea cazurilor de bullying, reducerea anxietății și la creșterea stimei de sine a fetelor: 

„În prezent, menstruația începe chiar de la opt ani, o vârstă timpurie pentru fete, care, de multe ori, nici nu sunt informate despre acest proces fiziologic. Este important să discutăm deschis despre aceste subiecte, astfel încât nicio fată să nu simtă rușine sau frică. Igiena menstruală și accesul la absorbante este un drept fundamental al fiecărei fete, iar realizarea acestuia înseamnă și realizarea dreptului lor la educație și sănătate. Apelul meu este să ne mobilizăm eforturile pentru ca această inițiativă-pilot să ajungă în toate școlile din Moldova”, a declarat Karina Nersesyan.

„Șapte ani – atât durează perioada menstruală a unei femei pe parcursul vieții. O perioadă care costă foarte mult. Anterior, am organizat discuții cu specialiștii din domeniu și am analizat potențialele soluții. Este vorba despre plafonarea adaosului comercial, reducerea taxei de import și a TVA-ului pentru produsele de igienă menstruală. Urmează să analizăm Codul vamal și alte acte normative, pentru a stabili cum putem introduce prevederi despre produsele de igienă menstruală”, a declarat Marina Morozova, Deputată, vicepreședinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie în cadrul Parlamentului R. Moldova. 

Modelul Școala EduLIFE a fost pilotat în 2023, în patru instituții de învățământ: Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, mun. Hînceşti; Liceul Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu” din s. Lozova, Strășeni; Gimnaziul „Ion Creangă”, s. Ermoclia, r. Ștefan Vodă; Liceul Teoretic „Ion Creangă”, or. Căușeni.

Chestionarea a 558 de eleve din cele patru școli-pilot a scos la iveală faptul că, în doar trei luni de la instalarea boxelor cu absorbante, procentul elevelor care au lipsit cel puțin o dată de la lecții, în perioada menstruației, a scăzut de peste 4 ori – de la 55,2% la 12,5%.

Evaluarea a mai arătat că, după instalarea dispenserelor, 56% dintre fetele intervievate se simt în siguranță la școală. Totodată, o treime dintre  fete au confirmat că băieții nu mai fac glume despre menstruație și au devenit mai respectuoși.