Personalul Universității Pedagogice „Ion Creangă” se revoltă din cauza intenției Procuraturii Anticorupție de a prelua două blocuri care aparțin universității și care au fost reparate „din contul cadrelor didactice”
Comunitatea academică a Universității Pedagogice „Ion Creangă” (UPSC) a adresat o scrisoare deschisă către Președinția, Parlamentul, Guvernul și Ministerul Educației al R. Moldova, prin care se arată împotriva preluării de către Procuratura Anticorupție a blocului de studii de pe strada Iablocikin 5 al UPSC și blocul de pe strada Doina 104, unde se află Centrul de Formare Continuă și Leadership a UPSC.
De asemenea, a fost inițiată și o petiție împotriva preluării blocurilor.
„Considerăm inadmisibilă această acțiune, din partea reprezentanților legii, care trebuiau să respecte toate legile naționale și internaționale, inclusiv și faptul că: (1) Instituţiile de învățământ superior publice şi private au patrimoniu propriu pe care îl gestionează conform legii. (2) Clădirile şi terenurile în/pe care, la data intrării în vigoare a prezentului cod, îşi desfăşoară activitatea instituţiile de învățământ superior publice fac parte din domeniul public al statului şi nu pot fi înstrăinate, iar celelalte bunuri sunt proprietatea instituţiilor de învățământ superior publice”, se arată în scrisoare.
Totodată, potrivit scrisorii, în ultimii 10 ani, ambele edificii au fost supuse unor reparații capitale, din contul mijloacelor proprii ale instituției.
„Toate reparațiile, dotările, cheltuielile de mentenanță, întreținere sunt din contul extra-buget, adică din contul cadrelor didactice și așa nedreptățite prin salarii indecente și condiții de lucru demotivante”, se precizeză în scrisoarea de comunității academice a Universității Pedagogice „Ion Creangă”.
Într-o reacție pentru Agora, PA a afirmat că s-au ales blocurile din cadrul universității pentru că acestea ar fi cele mai potrivite pentru activitatea instituției, sugerând personalului UPSC să se transfere într-o altă clădire, unde anterior era Facultatea de Drept.
„Clădirea de pe strada Ghenadie Iablocikin, nr. 5, a fost identificată ca fiind ideală pentru Procuratura Anticorupție, având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, accesul pentru transport special, săli de ședințe, birouri și alte specificații din punct de vedere a infrastructurii și funcționalitatea Procuraturii Anticorupție.
Iar personalul instituției universitare poate fi transferat din acest imobil, vis-a-vis, în clădirea de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 2/1, care este dotat cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare, fiind anterior clădirea unde a fost amplasată Facultatea de Drept și care, la moment, este spațiul nefolosit în gestiunea statului”, au declarat pentru Agora reprezentanții Procuraturii Anticorupție.