Percheziții la compania de construcții „Glorinal”. 8 persoane reținute, inclusiv directorul companiei Vasile Chirică
În dimineața zilei de luni, 7 septembrie, cei de la Direcția Generală Urmărire Penală (DGUP) a IGP în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA) și ofițerii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au descins cu percheziții simultane la mai multe adrese, cât și la compania de construcții „Glorinal”.
În urma acțiunilor de urmărire penală, 8 foști angajați din cadrul companiei au fost reținute, inclusiv directorul Vasile Chirică.
Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către șeful SPIA, Ion Mămăligă, care ne-a comunicat că perchezițiile au avut loc în mai multe dosare, menționând că nu ne poate oferi mai multe detalii făcând trimitere la secretul anchetei, dar a precizat că urmează o serie de investigații.
Serviciul de presă al PCCOCS a informat că foștii angajați ai companiei au fost reținuți pentru prejudicierea mai multor investitori cu circa 50 milioane de lei.
„Sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oamenii legii au efectuat percheziții simultane la mai multe adrese și au reținut pentru 72 de ore – opt persoane”, se precizează într-un comunicat al PCCOCS.
Din materialele dosarului penal rezultă că mijloacele financiare, în sumă de aproximativ 50 milioane lei, investite de cele 70 persoane pentru procurarea apartamentelor în municipiul Chișinău, au fost folosite contrar destinației, inclusiv fiind însușite de către factorii de decizie dar și de către alți angajați ai agentului economic, iar ca rezultat compania de construcții a intrat în incapacitatea de a-și executa obligațiunile față de investitori.
„Respectiv, pentru a acumula probatoriu pe acest caz, a apărut necesitatea de a efectua percheziții la domiciliile și locațiile unde și-au desfășurat activitatea persoanele care au comis ilegalități cu ridicarea documentelor și suporturilor electronice. În cadrul efectuării perchezițiilor fiind stabilite temeiuri pentru reținere, procurorii și ofițerii de urmărire penală au decis aplicarea măsurii procesuale de constrângere, iar pe parcursul următoarelor 48 de ore, procurorii urmează să decidă asupra învinuirilor și măsurilor preventive”, se mai menționează în comunicat.
Urmărirea penală este desfășurată prin prisma mai multor articole din Codul penal, după cum: escrocherie, abuz de serviciu, falsului în acte pentru care legea penală prevede diferite forme de pedeapsă, inclusiv închisoare pe perioade mari de timp cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate.
Acum 2 ani, Ziarul de Gardă a realizat o anchetă despre amânarea dării în exploatare a cinci blocuri construite de compania „Glorinal”. Mai multe apartamente, care aparțineau investitorilor în baza contractelor de investiții, fuseseră gajate pentru un credit luat de „Glorinal” de la Moldova-Agroindbank iar banca, la rândul său, își revendica, prin intermediul instanțelor de judecată, dreptul de proprietate asupra locuințelor.
La mijlocul lunii decembrie 2019, la compania de construcții „Glorinal” procurorii au mai efectuat percheziții în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu comise de factorii de decizie ai companiei, atunci când aceștia nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani.