Blocul „Împreună”: Alexandr Stoianoglo nu reprezintă interesele cetățenilor, ci ale oligarhilor fugari și ale Federației Ruse
Partidul Național Moldovenesc (PNM) și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a venit cu declarații publice înainte de turul II al alegerilor prezidențiale, la care participă actuala președintă a R. Moldova, Maia Sandu și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.
UPDATE 12:05 Blocul „Împreună”, format din Platforma DA, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor, a îndemnat cetățenii să voteze împotriva lui Alexandr Stoianoglo.
„Facem apel la susținătorii Blocului „Împreună”, la toți cetățenii dezamăgiți și indeciși, toți cei care nu au votat în turul întâi, facem apel către cetățenii care au votat alți candidați în semn de protest: ieșiți masiv în turul doi și votați împotriva cumpărării voturilor, împotriva crimei organizate, împotriva lui Ilan Șor, Igor Dodon, Veaceslav Platon și a candidatul lor, Alexandru Stoianoglo”, se arată în declarație.
Candidatul susținut de blocul „Împreună”, Octavian Țîcu a acumulat 0.93% sau 14326 de voturi la alegerile prezidențiale.
În contextul turului doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie, în declarația PNM se menționează că „avem de făcut o alegere între două direcții distincte: un viitor european și civilizat sau o întoarcere în mâinile celor care au guvernat Moldova prin corupție, haos și sărăcie. Alexandr Stoianoglo nu reprezintă interesele cetățenilor, ci ale oligarhilor fugari și ale Federației Ruse.” afirmă președintele PNM, Dragoș Galbur.
„Cu susținerea directă a oligarhilor Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon, și cu resurse financiare provenite din surse dubioase, Stoianoglo promite întoarcerea la o Moldovă izolată și coruptă, departe de valorile democratice și europene. Istoricul său ca procuror general, în perioada în care clanurile mafiote prosperau sub protecția instituțiilor statului, ridică semne de întrebare asupra unui eventual mandat prezidențial sub conducerea sa”, se arată în declarație.
Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a emis un apel către cetățeni pentru a participa activ la scrutin, subliniind importanța unui vot rațional, conștient și liber exprimat, dar în care nu a menționat direct pentru cine să voteze. Mesajul CUB insistă asupra rolului viitorului Președinte ca „garant al intereselor cetățenilor, al statului de drept și al unității naționale, în contextul obiectivului strategic de integrare europeană”.
CUB subliniază necesitatea unui lider care să combată corupția și să întărească justiția independentă, astfel încât Moldova să devină un stat unde cetățenii se bucură de siguranță, prosperitate și respectarea drepturilor. Apelul reflectă îngrijorările legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și reafirmă dorința de a dezvolta capacități suplimentare de apărare pentru siguranța cetățenilor.
„Ne dorim ca viitorul Președinte să fie garanția statului de drept și a unității tuturor cetățenilor Republicii Moldova pe drumul spre integrarea europeană efectivă, prielnică și curpinzătoare. Suntem convinși de faptul că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă dezideratul politic magistral al majorității cetățenilor Republicii Moldova, chiar dacă prezența lor la Referendumul din 20 octombrie a avut de suferit ca urmare a erodării politice pentru autorul acestei
inițiative”, se menționează în declarație.
Pe 20 octombrie, au avut loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, la care au concurat 11 pretendenți. Candidata PAS, Maia Sandu, și candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, au obținut cele mai multe voturi – 42,49% și, respectiv, 25,95% și au acces în turul doi de scrutin, care se va desfășura pe 3 noiembrie.
VIDEO/ Procuror, inculpat, candidat. Cine este Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM la Prezidențiale
Fost membru al Alianței pentru Integrare Europeană, susținător declarat al parcursului european al R. Moldova, umbrit de figura liderului socialist Igor Dodon, Alexandr Stoianoglo a fost desemnat de Partidul Socialiștilor drept candidat la funcția de șef al statului.
Ziarul de Gardă a analizat profilul lui Alexandr Stoianoglo, primul candidat înregistrat oficial în cursa electorală, și prezintă detalii despre afilierea politică și controversele din jurul acestuia.
VIDEO/ Candidata PAS, a treia oară într-un scrutin prezidențial: carieră politică, avere și acuzații
Actuală președintă, impusă de lege să nu aibă afiliere politică, Maia Sandu a fost înaintată drept candidată la funcția de președinte al R. Moldova de Partidul Acțiune și Solidaritate, formațiune pe care a înființat-o în 2016.
Ziarul de Gardă a analizat profilul Maiei Sandu, cea de-a doua candidată înregistrată oficial în cursa electorală. Ce avere are, cine sunt penalii care au citat-o în judecată pentru apărarea onoarei și demnității profesionale și care sunt acuzațiile ce planează în jurul Maiei Sandu?