Principală  —  IMPORTANTE   —   Pe 1 iunie va avea…

Pe 1 iunie va avea loc un marș al tinerilor care susțin parcursul european al R. Moldova: „Noi vrem să arătăm că suntem mulți”

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Sâmbătă, 1 iunie, în capitală va avea loc un marș al tinerilor care susțin parcursul european al R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici, care a menționat că până acum s-au alăturat 13 organizații și autoguvernări studențești.

„(…) În primul rând noi vrem să arătăm că suntem mulți (…). Noi vrem să atragem atenția asupra noastră. Astfel de marșuri sunt bune pentru a porni o discuție, ca oamenii să înceapă să analizeze care sunt cerințele tinerilor acestei țări. Este bine ca absolut toți care vor merge la vot pe 20 octombrie și vor avea în fața lor alegerea între un viitor prosper și european pentru R. Moldova sau rămânerea noastră într-o zonă neutră, într-o zonă afiliată estului.

Este bine ca fiecare să înțeleagă că majoritatea tinerilor din această țară susțin integrarea UE, că majoritatea tinerilor din această țară vor să-și facă un viitor aici, în Moldova Europeană. Nu vrem să fim fugăriți forțat din această țară (…). Venim cu un apel către organizațiile neguvernamentale și către tineri – să se alăture la marș (…)”, a spus Eugeniu Sinchevici într-o conferință de presă.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, care efectuează o vizită de lucru în țara noastră, a salutat inițiativa de organizare a marșului.

„Pe 1 iunie – Ziua Internațională a Copiilor – noi ne gândim la noi, dar și la viitoarea generație de cetățeni ai R. Moldova, la tineri și știm că cel mai bun lucru pentru care îl putem face astăzi pentru viitorul R. Moldova, pentru tinerii R. Moldova și pentru copiii moldoveni este să integrăm R. Moldova în UE (…)”, a spus eurodeputatul în cadrul conferinței de presă.

Pe 16 mai 2024, deputații au aprobat proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional cu referire la parcursul european al R. Moldova. Inițiativa legislativă a fost susținută cu 56 de voturi pro. Patru deputați au votat împotrivă, iar 20 de deputați s-au abținut.

Tot atunci, Parlamentul a adoptat hotărârea care prevede că alegerile prezidențiale și referendumul vor avea loc pe data de 20 octombrie 2024.

În cadrul referendumului, cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.