Principală  —  IMPORTANTE   —   Patru judecătorii, selectate pentru proiectul…

Patru judecătorii, selectate pentru proiectul „Instanțe Judecătorești Model”: „Vrem ca procesul justiției să fie mai transparent”

Colaj ZdG

În luna decembrie 2023 a fost lansată cea de-a doua etapă a proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, desfășurat cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Judecătoriile Drochia, Hîncești, Strășeni și Criuleni au fost desemnate instanțe „model-pilot”, iar scopul Proiectului este să ofere suportul necesar acestor instanțe pentru a-și dezvolta capacitățile instituționale, pentru a îmbunătăți eficiența și calitatea actului de justiție conform standardelor internaționale de excelență judiciară.

Judecătoria Criuleni: comunicare eficientă cu justițiabilii, cu mass-media și pe rețelele de socializare

Cristina Stavila, șefa Serviciului generalizare, sistematizare, monitorizare a practicii judiciare și relații publice al Judecătoriei Criuleni, a declarat că proiectul „Instanțe Judecătorești Model” oferă sprijin instanțelor judecătorești din R. Moldova pentru a deveni mai accesibile și pentru a crește eficiența acestora.

„Judecătoria model-pilot Criuleni, susținută de proiect, a reușit să elaboreze și să adopte un plan de dezvoltare strategică, care va fi documentul de bază al instanței pentru următorii cinci ani; să creeze Consiliul consultativ al Judecătoriei Criuleni și să desfășoare prima ședință în cadrul acestuia; să piloteze utilizarea e-Dosarului judiciar; să instruiască angajații judecătoriei în domeniul comunicării eficiente cu justițiabilii, cu mass-media, pe rețelele de socializare; să creeze o broșură informativă despre instanța de judecată”, a precizat Cristina Stavila.

Judecătoria Criuleni/ Foto: Facebook

Judecătoria Criuleni își propune în viitorul apropiat să accesibilizeze infrastructura instanței prin amenajarea și întreținerea teritoriului adiacent sediilor instanței, crearea ghișeelor informaționale, amenajarea spațiilor de așteptare și de lucru pentru procurori și avocați, a spațiilor confortabile de așteptare pentru justițiabili, inclusiv copii, precum și prin adaptarea rampei de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

„Accesibilizarea informațională a Judecătoriei Criuleni va fi dezvoltată prin instalarea indicatoarelor de direcționare și a panourilor informative în interiorul și exteriorul sediilor, adaptarea modelelor de cereri și a materialelor informative la limbajul Braille  etc. Mai mult, instanța dorește să organizeze evenimente de informare și educație juridică destinate publicului larg și în particular, tinerilor. Întru atingerea obiectivelor stabilite, Judecătoria Criuleni își propune să utilizeze resurse umane și financiare personale, în măsura posibilităților, să colaboreze cu partenerii de dezvoltare – USAID, Alianța Infonet, Magenta Consulting etc.”, a adăugat Stavila.

Reprezentanta Judecătoriei Criuleni a subliniat că dorința de schimbare și progres este împărtășită de către toți angajații instanței – de la președinte și corpul judecătoresc până la funcționarii publici și personalul auxiliar.

Judecătoria Drochia: „Vrem să susținem acest proces de transformare a instanței”

Sergiu Moșin, responsabil pentru relații cu publicul în cadrul Judecătoriei Drochia, a precizat pentru ZdG că instanța și-a asumat angajamentul de a crește eficiența și  accesibilitatea sa. Judecătoria Drochia a aplicat la proiectul „Instanțe Judecătorești Model” finanțat de USAID Moldova pentru a-și dezvolta și îmbunătăți  activitatea privind managementul calității, performanța, comunicarea, serviciile on-line și infrastructura.

„Până în prezent  au  fost  efectuate mai multe activități în cadrul proiectului, printre care ateliere de lucru și de instruire a echipei Judecătoriei  Drochia în domeniul planificării dezvoltării strategice a Judecătoriei, care s-a soldat cu elaborarea unui Plan strategic de dezvoltare pe o perioadă de 5 ani. Totodată, instanța a beneficiat de asistență și consiliere în vederea monitorizării și analizei indicatorilor de performanță,  cu scopul de a presta justițiabililor servicii de calitate. Cu suportul specialiștilor de la QUBO Comunications, instanța a reușit să întocmească un calendar și un plan al activităților de comunicare”, spune Moșin.

Instanța a instituit un Consiliu consultativ alcătuit din reprezentanți ai organelor procuraturii, poliției, executorilor judecătorești, Biroului de probațiune, avocați, mass-media, ONG-uri. La prima ședință a Consiliului consultativ s-au discutat sugestiile, propunerile privind gestionarea fluxului de dosare, accesibilitatea serviciilor instanței și utilizarea tehnologiilor digitale. 

Sergiu Moșin, responsabil pentru relații cu publicul în cadrul Judecătoriei Drochia/ Sursa: TVN

„Vrem să susținem acest proces de transformare a judecătoriei, să aplicăm standardele de management al calității în administrarea instanței, să avem o instanță modernă, cu procese de judecată digitalizate, să îmbunătățim infrastructura în interesul justițiabilului. Proiectul implică investiții în infrastructura instanței, amenajarea zonelor de așteptare și acces facil al diferitelor categorii de populație, inclusiv copii, persoane vulnerabile etc. Mai include și modernizarea instanței cu tehnologii informaționale în vederea facilitării serviciilor on-line, utilizării soluției informatice E-Dosar și a aplicației de videoconferință”, a adăugat Sergiu Moșin.

Reprezentantul Judecătoriei Drochia a declarat că exemplele celor trei judecătorii  care au obținut statut de judecătorie model și au implementat anterior acest proiect  ghidează instituția în implementarea activităților.

Judecătoria Hîncești: „Faptul că avem niște exemple o să ne ajute să implementăm proiectul”

Președinta interimară a Judecătoriei Hîncești, Corina Albu, a declarat că instituția a întocmit Planul de dezvoltare strategică pentru anii 2024-2029, menit să transforme instanța în una performantă.

„Am instituit un Consiliu consultativ în care intră juriști, avocați, procurori, notari, reprezentanți ai autorităților publice locale. Am avut prima ședință. În luna noiembrie avem planificată încă una, în cadrul căreia o să discutăm mai aprofundat problemele care apar în interacțiunea dintre instanță și alte entități și actori”, a precizat judecătoarea.

Președinta interimară a Judecătoriei Hîncești, Corina Albu/ Sursa: Facebook

Investițiile în cadrul proiectului abia urmează, spune ea. Proiectul va asigura judecătoria cu mobilier nou și cu o sală pentru videoconferințe.

„Exemplul celor trei instanțe care au participat anterior în proiect – din Bălți, Edineț și Ungheni, ne-a ajutat foarte mult. Am vizitat aceste judecătorii și am văzut schimbările care au avut loc, în special îmbunătățirea actului de justiție, dar și percepția justițiabililor s-a schimbat mult. Acum, că avem niște exemple în spate, nouă o să ne fie mai ușor să implementăm proiectul”, spune Corina Albu.

Judecătoria Strășeni: „Vrem ca procesul justiției să fie mai transparent și timpul de așteptare – mai mic”

Igor Stratan, șeful Serviciului generalizare, sistematizare, monitorizare a practicii judiciare și relații publice al Judecătoriei Strășeni, a menționat pentru ZdG că proiectul este unul binevenit, menit să ajusteze activitatea și infrastructura instanței de judecată la nevoile justițiabililor.

„Vrem să facem procesul justiției mai transparent și timpul de așteptare – mai mic. Sunt planificate amenajarea unui spațiu de așteptare pentru justițiabili și accesul liber pentru persoanele cu dizabilități. A fost întocmit un plan de acțiuni al instanței  pentru perioada anilor 2024-2029. Încercăm să promovăm sistemul e-Dosar în rândul profesioniștilor. În prezent, avem cinci dosare de acest tip depuse la judecătorie. Recent, am instalat două terminale de plată în holul instanței, pentru ca justițiabilii să achite taxele pe loc, fără să fie nevoiți să meargă la bancă sau la oficiile poștale”, a declarat Stratan.

Judecătoria Strășeni/ Sursa: Facebook

Reprezentantul Judecătoriei a spus că instanța planifică să digitalizeze arhiva judecătoriei și să amenajeze o sală pentru videoconferințe.„Am aprobat designul mobilierului, instalarea unui ghișeu unic de informare pentru justițiabili. Încă identificăm resursele necesare. Proiectul ne oferă consultanță, traininguri, mobilier”, a precizat șeful Serviciului generalizare, sistematizare, monitorizare a practicii judiciare și relații publice al Judecătoriei Strășeni.

„Acest material a fost realizat grație suportului poporului american, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui articol este responsabilitatea Asociației Media Guard și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.”